SVZW – Sparta Enschede 4-1 verslag 03-12-2023

Op een koud Sportpark Het Lageveld in Wierden stond gistermiddag de pot tegen Sparta Enschede op de rol onder leiding van scheidsrechter Eddy de Gier. De bezoekers uit Enschede, met Tim Engbers (oud speler van o.a. SVZW) als coach, bezette de 5e plaats op de ranglijst. Een geduchte tegenstander derhalve en al in de 2e minuut was daar de eerste corner voor SVZW en twee vergeefse pogingen om de score te openen. Het eerste schot van Sparta van de voet van Joris Eppink werd door sluitpost Julian Bakker gestopt in de 5e minuut. Twee ploegen die wilden voetballen en na een mooie aanval van Sparta en de idem voorzet kon deze net niet voldoende worden afgerond door Luuk de Haan. Vijf minuten later was Frank Smit onfortuinlijk toen zijn schot op de lat uiteenspatte. Vanwege een blessure moest Luuk de Haan de strijd staken in de 28e minuut, hij werd vervangen door Sam Hesselink. Nadat Joris Eppink namens de gasten over schoot in de 31e minuut was Frank Smit tot twee keer toe dichtbij de openingstreffer, het kwam er niet van. De thuisploeg creëerde in die fase te weinig kansen en in de 37e minuut viel het doelpunt net niet aan de andere kant toen Gabriel Genc naast knalde. Dat beide ploegen aan elkaar gewaagd waren bleek ook nog maar eens in de 40e minuut toen de gastheren twee schietkansen kregen en dat geen doelpunt opleverde, ook het schot van Bas ter Hogt vlak voor rust leverde slechts een corner op. Daarom werd de rust bereikt bij een 0-0 stand.

Twee ongewijzigde elftallen na de hete thee en SVZW zette een aanval op uit het boekje van waaruit Tom ter Hogt de bal in een keer op de slof nam en de 1-0 scoorde. In de 56e minuut was daar bijna de gelijkmaker van Sparta, de bal zeilde voorlangs. Sparta trainer Tim Engbers besloot tot een dubbele wissel, Jorn Jonge Poerink en Mats Holtkamp waren de vervangers voor Tom Weeren en Joris Eppink, terwijl bij SVZW Yessin Maskoul kwam voor Jesper Middelkamp. Vlak daarop ging Sparta doelman Quirijn Kiers op avontuur, verloor de bal aan Jurjan Mannes die vervolgens de 2-0 aantekende in het dan lege doel. De eerste gele kaart in dit sportieve duel was voor aanvoerder Daan Akkerman in de 66e minuut en vier minuten later scoorde Jeffrey Buitenhuis knap uit een vrije trap de 3-0 met het hoofd. Dit scenario had niemand voorspeld in de rust, een zo riante voorsprong voor de thuisploeg! SVZW trainer Frank Eeftink wisselde even later Frank Smit voor Tom ter Hogt, die in de 75e minuut alleen op doelman Quirijn Kiers afstevende maar niet tot scoren kwam. Wissel bij Sparta in de 79e minuut: Maikel Boelema eruit, Bram Heesen erin en belandde de vrije trap voor SVZW op de lat in de 84e minuut, Jurjan Mannes had daar echt pech. Nog geen minuut later schoot Bas ter Hogt de voorzet van zijn broer Tom knalhard in het Enschedese doel en dat was 4-0 dus. In de slotfase, toen de wedstrijd natuurlijk al gespeeld was, werd Jurjan Mannes nog vervangen door Sem Jager en werd de eer voor Sparta gered door Daan Akkerman die verantwoordelijk was voor de tegentreffer in de 88e minuut. Eindstand 4-1, een uiterst welkom Sinterklaas geschenkje voor de thuisploeg en een leuke nababbel met o.a. Tim Engbers en Chris Muis van Sparta.

Volgende week gaat de reis naar de Achterhoek, dit keer RKZVC uit Zieuwent, aanvang 18.00 uur aldaar, een latertje dus.