Op zaterdag 3 december onderneemt SVZW de reis naar Friesland, naar Heerenveen om precies te zijn. Dat is de verste uitwedstrijd voor dit seizoen.

Begin 1920 waren er twee voetbalclubs in Heerenveen, die respectievelijk speelden onder de namen Athleta en HBS. Op 20 juli 1920 vonden zij elkaar en gingen verder als de voetbalvereniging Spartaan. Ook in 1924 een fusie namelijk HVC besloot in Heerenveen op te gaan. Vanaf die fusie werd de clubnaam VV Heerenveen. Bij de invoering van het betaalde voetbal in 1954 kende Heereenveen aanvankelijk een amateur-afdeling en een afdeling betaald voetbal. In 1977 vond er een scheiding plaats. De stichting Sportclub Heerenveen ging als organisatie betaald voetbal verder. De voetbalvereniging Heerenveen richt zich nu uitsluitend op het amateur voetbal. In het seizoen 2022-2023 maakte VV Heerenveen de ‘horizontale overstap’  van het zondagvoetbal naar het zaterdagvoetbal. Bron van alle hierboven vermelde gegevens is de website van de gastheren voor SVZW.  De eerste selectie van Heerenveen staat onder leiding van trainer Niklas Tarvajärvi. Als speler kwam hij in het verleden ook uit voor Heerenveen, maar dan voor de betaald voetbal club.  Heerenveen heeft het moeilijk in de 1e klasse E.  Er werden maar 2 wedstrijden gewonnen. Op dit moment staat de club op de 13e plek op de ranglijst. Er moeten heel wat punten gepakt worden om degradatie te voorkomen. Vooral verdedigend moet er wat veranderen, want Heerenveen is het team met de meeste tegendoelpunten. 26 goals in 9 wedstrijden.

SVZW heeft zich goed hersteld van een mindere periode.  De laatste twee wedstrijden werden allebei gewonnen. En dat waren wedstrijden tegen niet de minste tegenstanders. Eerst werd op 19 november thuis met 4-1 gewonnen van KHC. Afgelopen zaterdag speelde SVZW opnieuw thuis.  Koploper Quick’20 werd met 2-0 verslagen.  Vooral de strijdlust en teamgeest waren opvallend in deze wedstrijden. De spelers gingen er echt voor. Hierdoor werden er veel duels gewonnen. Er werd ook goed gebruikt van de snelheid van de SVZW spitsen. Nu door gaan op wijze. Er zijn nog twee wedstrijden te spelen voor de winterstop. Zaterdag a.s. naar Heerenveen en dan op 10 december thuis tegen DZOH. Door de  resultaten in de laatste wedstrijden heeft SVZW nog maar 3 punten achterstand op de drie koplopers.  Zelf winnen is het devies, en dan maar zien wat de concurrentie heeft gedaan. Lars van Putten en Robin de Jong moesten zaterdag vervangen worden met een blessure. Afwachten of ze tegen Heerenveen weer beschikbaar zijn. Zeker is dat SVZW voor een drie punter naar Friesland gaat. De aftrap van de wedstrijd is om 17:00 uur op Sportpark Skoatterwâld, aan de Oranje Nassaulaan 21 in Heerenveen. Scheidsrechter van dienst is Eddy de Gier.

De overige wedstrijden van zaterdag 3 december:

Achilles’12 – DOS Kampen (3)

Voor beide clubs een belangrijke wedstrijd. Bij winst is het aanhaken bij de middenmoot. Achilles’12 verloor zaterdag met 4-0 van WHC. DOS Kampen haalde een gelukkig overwinning binnen tegen DZOH (2-1). Achilles’12 wil de nederlaag tegen WHC graag goed maken met een goed resultaat in deze thuiswedstrijd. DOS Kampen wil in elk geval niet verliezen in Hengelo. Gelijkspel lijkt een redelijke voorspelling.

DZOH – KHC (2)

DZOH wil graag weer een thuiswedstrijd winnen want de vorige twee gingen verloren. KHC is samen met WHC en Dronten gedeeld koploper in de 1e klasse E. Die positie wil KHC graag nog lang vasthouden. DZOH gaat er alles aan doen om deze wedstrijd te winnen, ook om de plek in de middenmoot te behouden. Maar ook in deze wedstrijd zal KHC laten zien dat ze een goed team hebben en ze nemen de drie punten mee naar Kampen.

Go Ahead Kampen – SVI (1)

Go Ahead Kampen heeft na de zware nederlaag tegen Quick’20 de draad weer goed opgepakt. Drie wedstrijden op rij winst.  SVI haalt de laatste tijd de punten binnen met behulp van gelijkspel. Dat zet niet echt zoden aan de dijk. Gevolg is dat SVI nu 11e staat op de ranglijst. Een overwinning zou heel goed uitkomen. Dat gaat echter niet gebeuren in Kampen, want Go Ahead laat voor eigen publiek zien dat zij sterker zijn.

Hulzense Boys – Noordscheschut (2)

Hulzense Boys won afgelopen zaterdag met 1-4 in Epe. Hierdoor deden zij de rode lantaarn over aan Epe. Noordscheschut verloor zaterdag thuis met 1-2 van GAK.  Om aansluiting met de kopgroep te houden is winst in Hulsen noodzakelijk.  Hulzense Boys heeft een goed gevoel overgehouden aan de winst op Epe en neemt dit mee naar deze thuiswedstrijd. Noordscheschut is een moeilijk te verslaan team. Zij moeten in staat zijn om te winnen van Hulzense Boys.

Quick’20 – Epe (1)

Qiuck’20 leed zaterdag in Wierden de eerste nederlaag van dit seizoen.  Slecht was het spel niet van Qiuck’20, maar SVZW zat er kort op, en was effectief in het benutten van de kansen.  Epe staat na de nederlaag tegen Hulzense Boys op de laatste plaats van de ranglijst. Zij kunnen de punten dus heel goed gebruiken. Quick’20 is dan misschien wat minder in vorm, maar zij zijn wel in staat om deze thuiswedstrijd tegen Epe te winnen.

ASV Dronten – WHC (2)

ASV Dronten tegen WHC is de topper van deze speelronde. Beiden ploegen hebben allebei 18 punten, en staan samen met KHC op de gedeelde eerst plaats. ASVD won tot nu toe alle gespeelde thuiswedstrijden.  WHC kende een moeilijke competitie start. Die start is nu wel goed gemaakt, want WHC won al 4 wedstrijden op rij in de competitie. Dronten wil het thuisrecord uitbreiden, maar zal toch zijn meerdere moeten erkennen in WHC.

De 1e klasse E was al een spannende klasse. Sinds afgelopen zaterdag is die spanning alleen maar toegenomen. Want ga maar na: drie koplopers met 18 punten.  Nummer vier in de competitie heeft 17 punten.  En daar achter staan clubs met respectievelijk 16, 15 en 14 punten.  In kopgroep is het bijna zeker dat er wat gaat veranderen. Want ASVD en WHC spelen tegen elkaar. Bij winst in deze wedstrijd neemt de winnaar 3 punten voorsprong op de tegenstander. En de verliezer moet waarschijnlijk nog meer clubs voor laten op de ranglijst.  Onderin moeten de clubs op de plekken 11 t/m 14 zich toch wel zorgen gaan maken, want de concurrentie pakt wel punten, en daardoor ontstaat er een gat op de ranglijst. Kijken wat speelronde 10 ons brengt. Deelt Sinterklaas nog cadeautjes uit op de speelvelden? Hoe het ook gaat, iedereen weer een mooie en sportieve zaterdag middag toegewenst.

Gerrit Koers