Op zaterdag 20 mei speelt SVZW de laatste thuiswedstrijd van de reguliere competitie. De tegenstander is Achilles’12 uit Hengelo.


Achilles’12 behoeft geen verre reis te maken voor de uitwedstrijd tegen SVZW. De afstand tussen de beide sportparken in Hengelo en Wierden is 21 kilometer. Het is de eerste keer dat Achilles’12 naar Wierden afreist voor een competitiewedstrijd tegen SVZW. Dit komt door het besluit van het zondagse standaardelftal van Achilles’12 om in 2022 horizontaal over te stappen naar de zaterdagafdeling. Aangezien het de nacompetitie van de zondagse Tweede klasse won, mocht het gaan starten in de Eerste klasse zaterdag. Het elftal staat onder leiding van trainer coach Omar Wennink. Het doel is om ook volgend seizoen in de 1e klasse te blijven spelen. Maar dan moet Achilles’12 nog wel punten gaan pakken, anders moet de handhaving gaan lukken door goede resultaten te boeken in de nacompetitie. Achilles’12 moet ervoor zorgen dat ze op de 9e plek van de ranglijst terecht komen, want dan is handhaving zeker. Op dit moment staat Acchilles’12 op de 8e plaats met 32 punten. Maar de concurrentie is heel dichtbij, dus Achilles’12 heeft de punten hard nodig. Kian Wind, zijn bijnaam is “Bomber”, heeft de meeste goals gescoord voor Achilles’12 in de competitie. Hij zal ongetwijfeld ook graag in Wierden een goal achter zijn naam schrijven. In Hengelo was SVZW destijds de betere ploeg en won met 0-2.


SVZW was bezig aan een hele sterke serie thuiswedstrijden. Acht keer op rij wist SVZW te winnen op het eigen sportpark. Helaas kwam er op 29 april jl. een einde aan die serie. Heerenveen was die zaterdag de betere ploeg en won terecht met 1-3 van SVZW. Duur punten verlies voor SVZW. Hierdoor werd de achterstand op koploper Quick’20 vergroot naar 4 punten. SVZW zou graag kampioen worden in het jaar dat SVZW 75 jaar bestaat. Maar de kans daarop heeft SVZW niet meer in eigen hand. Het is ook belangrijk om in elk geval 2e te worden in de competitie. Want de ploeg die als tweede eindigt kan de 1e ronde van de nacompetitie overslaan. Afwachten hoe de laatste speelrondes in de competitie gaan verlopen. SVZW heeft in elk geval wat goed te maken bij de eigen supporters, en moet dus gaan voor de winst in deze derby. Gelet op de stand van de ranglijst moet SVZW in staat zijn om de drie punten in Wierden te houden. Achilles’12 heeft de punten echter hard nodig, en zal zeker de nodige weerstand gaan bieden. Afgezien van een paar langdurige blessure gevallen kan trainer Joram Hendriks beschikken over een fitte selectie. Ook topscoorder Frank Smit is weer beschikbaar, want hij heeft zijn schorsing van twee wedstrijden uit gezeten. De wedstrijd tussen SVZW en Achilles’12 zal worden gespeeld op sportpark “Het Lage Veld” in Wierden en begint om 15:00 uur.


De overige wedstrijden van zaterdag 20 mei:
DOS Kampen – Go Ahead Kampen (2)
DOS Kampen zal nog alle zeilen moeten bijzetten om de nacompetitie te ontlopen. De club moet nog klimmen van de 11e naar de 9e plaats. Go Ahead Kampen wil graag de 3e periode winnen. Dat kan nog zeker, maar er liggen wel een paar kapers op de loer. In deze derby gaan beide ploegen vol voor de overwinning. In een derby gebeuren vaak onvoorstelbare dingen, maar het lijkt er dit keer op dat de punten naar Go Ahead zullen gaan.
Heerenveen – DZOH (2)
Heerenveen is er niet in geslaagd om zich te handhaven in de 1e klasse. Voor DZOH is een langer verblijf in de 1e klasse nog steeds mogelijk. Maar dan moet er wel gewonnen worden in Heerenveen. De druk in deze wedstrijd ligt dus bij de bezoekers uit Emmen. Heerenveen kan vrijuit voetballen, maar de wil om te winnen is groter bij DZOH.
KHC – ASV Dronten (3)
KHC heeft in deze laatste thuiswedstrijd van het seizoen nog wat goed te maken voor de eigen supporters. Zaterdag jl. werd er onnodig verloren van Achilles’12. ASV Dronten is bezig aan een goede reeks wedstrijden. Er is nog een kleine kans op het kampioenschap, maar ook de 3e periodetitel kan worden binnengehaald. KHC is in staat om het elke tegenstander moeilijk te maken. Dat gaat ASV Dronten ook ondervinden, want ze moeten genoegen nemen met een gelijkspel.
Quick’20 – Noordscheschut (1)
Quick’20 is de grootste kanshebber op het kampioenschap in de 1e klasse E. Bij winst in deze thuiswedstrijd gaat de titel naar Oldenzaal. Noordscheschut zal de punten echter niet cadeau doen, want die kunnen ze zelf heel goed gebruiken in de strijd om handhaving. Quick’20 laat in deze wedstrijd zien waarom ze boven aan staan. Winst in deze wedstrijd en dan barst het feest los.
SVI – Epe (1)
SVI weet al dat het verblijf in de 1e klasse nog maar twee wedstrijden duurt. Volgend jaar aan de slag in de 2e klasse. Voor tegenstander Epe is die situatie dezelfde. Ook terug naar de 2e klasse. Het gaat in deze wedstrijd alleen nog maar om de sportieve eer. SVI gaat voor de winst in deze laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Epe zal zich niet bij voorbaat gewonnen geven, maar de punten gaan naar SVI.
WHC – Hulzense Boys (2)
WHC lijkt een beetje uitgeblust in de laatste wedstrijden. Hierdoor is de kans op de titel geheel verkeken. Ook deelname aan de nacompetitie zit er niet meer in. Hulzense Boys is bijna zeker van handhaving in de 1e klasse. Er worden de laatste tijd mooie resultaten geboekt. WHC krijgt een gemotiveerde tegenstander op het bezoek. Hulzense Boys gaat voor een driepunter in Wezep. Dat gaat lukken, en daarmee is het klasse behoud dan zeker voor de Boys uit Hulsen.

Er zijn staan nog twee wedstrijdrondes op het programma. Wat betreft rechtstreekse degradatie is de beslissing gevallen. SVI, Epe en Heerenveen zijn volgend seizoen niet meer actief op 1e klasse niveau. Het kampioenschap gaat bijna zeker naar Quick’20. Vier punten voorsprong met nog twee wedstrijden te spelen moet voldoende zijn voor de Oldenzalers. De strijd om de 3e periode is nog lang niet beslist. Vier ploegen kunnen die prijs nog binnen halen. SVZW en ASV Dronten kunnen Quick’20 bijna niet meer van de titel afhouden, maar willen allebei in elk geval tweede worden. Want dat heeft tot gevolg dat je de 1e ronde in de nacompetitie mag overslaan. Ook de strijd om op de veilige 9e plek terecht te komen is nog niet beslist. Vijf ploegen zijn daarvoor in gevecht met elkaar. Alle wedstrijden beginnen deze speelronde om 15:00 uur. Het gaat vast weer een mooie voetbal zaterdag worden.

Gerrit Koers