De eerste thuiswedstrijd is altijd al bijzonder, maar als het dan meteen de derby tegen DOS’37 is, dan is het wel extra bijzonder.

DOS’37 komt al jaren uit op 1e klasse niveau.  Onder leiding van de huidige SVZW trainer Philip Agteres promoveerde  de club in 2016 naar de hoofdklasse, maar dat verblijf duurde maar 1 jaar. DOS’37 wil graag op eerste klasse niveau actief blijven. Dit seizoen staat de selectie voor eerst onder leiding van Jeroen Niks.  Hij droeg als speler ook al vele jaren het DOS’37 shirt. De selectie onderging wel veel wijzingen voor aanvang van dit seizoen. Zeven spelers besloten om te stoppen in de 1e selectie van DOS’37. Daar staat de komst van 10 nieuwelingen tegenover. Schoonewille, Willem en Wietse van t’ Spijker, Slomp en van der Noort kwamen over vanuit de eigen jeugd. L. Kikkert vanuit een lager elftal. Van buiten kwamen Mohamed (Hoogeveen), Brinkman (HSC’21), Smoes (Excelsior’31), en  Menno Kamphuis (DOS Kampen). Het is dus eerst zaak om met deze nieuwe selectie te komen tot een goed team.  In de bekerwedstrijden liet DOS’37 al een goede indruk achter. Twee van de drie wedstrijden werden gewonnen, en hierdoor gaat DOS’37 verder naar de volgende bekerronde. Dos’37 speelde zaterdag in de 1e competitiewedstrijd thuis gelijk tegen Nunspeet. Daarmee kreeg Nunspeet datgene waarvoor ze naar Vriezenveen gekomen waren. Afgelopen week werden de DOS’37 spelers via sociaal media nader voorgesteld. Wat daarbij opviel was, dat de overgrote meerderheid voorspelde dat SVZW kampioen gaat worden in de 1e klasse D.  Dit wil niet zeggen dat DOS’37 zich bij voorbaat gewonnen gaat geven, in tegendeel, ze willen graag de drie punten weer meenemen naar Vriezenveen.

SVZW heeft dit jaar dezelfde doelstelling als vorig jaar; promotie naar de hoofdklasse. Of dat vorig seizoen uiteindelijk ook was gelukt, zullen we nooit weten. SVZW was er wel geplaats voor de nacompetitie, maar die wedstrijden zijn uiteindelijk niet gespeeld. Nu maar proberen om dit seizoen de doelstelling te halen.  Bij SVZW verlieten 10 spelers de 1e selectie. Vijf spelers kwamen van buiten naar SVZW. Freek Grondman en Burak Uguz (HSC’21), Luuk Geelen (Quick’20), Stefan Maat (Excelsior’31) en Lars Kroezen (PH) zijn de nieuwe gezichten. Vanuit de 2e selectie maakt Sven Bos de overstap naar het 1e elftal. In de gespeelde oefen-  en bekerwedstrijden bleek al dat er veel voetbal in de selectie zit. SVZW wist ook de volgende bekerronde te bereiken. Ook in de beker is het streven om ver te komen.  Wil je hoog eindigen in de competitie, dan is het zaak om elk geval de thuiswedstrijden te winnen. En proberen om ook in uitwedstrijden de nodige punten te pakken. Het was afgelopen zaterdag een tegenvaller dat SVZW een 1-3 voorsprong in Hierden niet kon vasthouden. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 3-3.  Hoe dat gaat tegen DOS’37 is afwachten, want derby’s hebben vaak een onverwachte afloop. De wedstrijd tegen DOS’37 begint om 14:45 uur en zal onder leiding staan van scheidsrechter W. Rutgers.  Op de site van SVZW kunt u lezen welke corona maatregelen gelden bij deze wedstrijd.

De overige wedstrijden van zaterdag 26-09-2020

Go Ahead Kampen – Hierden (1)

Go Ahead beleefde een valse competitie start. Met 4-0 onderuit gaan bij DOS Kampen dat is erg pijnlijk. Hierden wist zaterdag een 1-3 achterstand tegen SVZW nog gelijk te trekken. Zij zullen dus heel anders naar de competitie start kijken. Hierden zal ook graag met 1 punt uit Kampen vertrekken, maar de thuisclub wil de nederlaag van zaterdag goed maken. De drie punten zijn voor Go Ahead.

KHC – DTS’35 Ede  (3)

Volgens het eigen verslag van KHC behaalde KHC met hard werken een punt tegen DCZ’68.  Ook DTS begon met een gelijkspel aan de competitie.  Nu gaan beide ploegen proberen om de eerste overwinning binnen te halen.  Om te winnen bij KHC moet je als tegenstander alles geven tegen KHC. DTS’35 zal dat ongetwijfeld ook gaan doen, maar de wedstrijd winnen dat gaat niet lukken. Een gelijkspel is de uitkomst in Kampen.

Nunspeet – Bennekom (2)

Beide ploegen begonnen de competitie met een 0-0 gelijkspel. Ze zijn dus allebei nog op zoek naar het eerste competitiedoelpunt. Afgelopen zaterdag werden de kansen niet benut, dus is het zaak om dat wel te doen. Anders win je geen wedstrijd.  Bennekom heeft wel een paar goede spitsen rondlopen, en die gaan zaterdag vast wel kansen benutten. Nunspeet zal zeker proberen om de punten thuis te houden, maar Bennekom is toch net een maatje te groot.

SDV Barneveld – DOS Kampen (3)

SDV Barneveld krijgt in de 1e thuiswedstrijd koploper DOS Kampen op bezoek.  SDV Barneveld verspeelde zaterdag onnodig 2 punten tegen De Merino’s. De wedstrijd eindigde in 1-1.  DOS Kampen won de stadsderby tegen Go Ahead met 4-0. Een droomstart van de competitie voor DOS. Op papier lijkt er niet verschil te zitten tussen beide ploegen. Dat zal zaterdag op veld ook zo zijn. Een gelijkspel is de voorspelling bij deze wedstrijd.

SVI – De Merino’s (3)

SVI en De Merino’s zijn onbekende ploegen voor veel volgers van de 1e klasse D. Ze begonnen zaterdag allebei met een gelijkspel aan de competitie.  Een start waar beiden wel tevreden mee zijn.  SVI zal voor de overwinning gaan in deze eerste thuiswedstrijd. De Merino’s komen voor een punt naar Zwolle.  De voorspelling voor deze wedstrijd is een gelijkspel.

CSV Apeldoorn – DZC’68 (1)

CSV Apeldoorn is thuis een moeilijk te kloppen tegenstander. De steun van de 12e man is altijd goed, al zal door de corona regels de omvang van het supporters legioen wel kleiner zijn.  DZC’68 heeft dit seizoen de beschikking over diverse nieuwe spelers. Of dit inhoudt dat de ploeg er sterker op is geworden zal moeten blijken in de komende weken. Het is in elk geval voor elke tegenstander lastig om punten te halen in Apeldoorn. Dat zal DZC’68 zaterdag ook ondervinden, want de punten zijn voor de thuisclub.

Zaterdag jl. was de start van de competitie in de 1e klasse D.  Een opmerkelijke start, want 6 van de 7 gespeelde wedstrijden eindigden in een gelijkspel. In drie wedstrijden werd er ook geen doelpunt gescoord. Zou dit willen zeggen dat er zo weinig verschil tussen de ploegen? Dat is een te snelle conclusie na 1 competitie ronde.  De eerste wedstrijd niet verliezen, dat is vaak de gedachte bij veel clubs. Sommigen waren zaterdag tevreden met het gelijkspel, maar SVZW en SDV Barneveld waren dat zeker niet. Zij verzuimden allebei om een voorsprong over de streep te trekken. Zaterdag a.s. de kans om wel te winnen. En dat geldt ook voor al die andere ploegen.  Het is fijn dat er weer gevoetbald wordt, maar laten we ons allemaal aan de corona regels houden. Anders kan het zo maar zijn, dat er ook een streep door het voetbal gaat. En dat moeten we voorkomen.

Gerrit Koers