Op zaterdag 29 april komt Heerenveen vanuit Friesland naar Wierden. Lukt het SVZW om de 9e thuiswedstrijd op rij te winnen?

Heerenveen is natuurlijk bekend als een club die uitkomt in de eredivisie. In 1954 kende Heerenveen aanvankelijk een amateur afdeling en een afdeling betaald voetbal. In 1977 vond er een scheiding plaats. De stichting Sportclub Heerenveen ging als organisatie betaald voetbal verder. De voetbalvereniging Heerenveen richt zich nu uitsluitend op het amateur voetbal. In het seizoen 2022-2023 maakte VV Heerenveen de ‘horizontale overstap’  van het zondagvoetbal naar het zaterdagvoetbal.  Als je kijkt naar de stand in de competitie kun je je afvragen of Heerenveen nog wel blij is met deze stap. Er moet nog heel wat gebeuren om rechtstreekse degradatie te vermijden. Op dit moment heeft Heerenveen 17 punten verzameld in 22 wedstrijden. Op het eigen veld werden er 13 punten verzameld. Daaronder ook 3 punten vanwege de winst op SVZW op 3 december jl.  Heerenveen zal die winst graag willen herhalen in Wierden.  De club heeft de punten hard nodig om degradatie te ontlopen. Er is nog een kleine kans voor Heerenveen om de nacompetitie te bereiken.  De eerste selectie van Heerenveen staat onder leiding van trainer Niklas Tarvajärvi. In het verleden speelde hij als prof o.a. voor Sportclub Heerenveen, De Graafschap en Vitesse.  

SVZW  heeft een uitstekende serie achter de rug.  Zoals hierboven al geschreven verloor SVZW op 3 december van Heerenveen, maar daarna bleef SVZW ongeslagen tot zaterdag 15 april. In Kampen werd met 2-0 verloren van KHC.  Verliezen kan natuurlijk altijd. Maar gelet op de positie van SVZW op de ranglijst was dit wel een hele dure nederlaag. Daarna werd er afgelopen zaterdag met 2-2 gelijkspeelt tegen Quick’20 in Oldenzaal. Hierdoor moet SVZW in de laatste 4 wedstrijden in de achtervolging op de koploper.   Maar er is nog een serie waar SVZW mee bezig is. Thuis wedstrijden winnen is ook heel mooi. Het lukte SVZW al 8 wedstrijden achter elkaar. Er staan nog twee thuiswedstrijden op het programma, het zou mooi zijn dat die serie uitkomt op 10 gewonnen wedstrijden op rij. SVZW heeft nog wel wat goed te maken tegen Heerenveen. Geheel onnodig werd de uitwedstrijd tegen de Friezen verloren.  Als je kijkt naar de ranglijst is dat een hele dure nederlaag, want de daar verspeelde drie punten waren heel welkom geweest. Gelukkig is het blessure leed afgenomen. Hierdoor zijn er weer meer mogelijkheden voor de technische staf. Wel is het jammer dat er spelers geschorst zijn vanwege onnodige gele kaarten. Gewoon je mond houden tegen de scheidsrechter moet toch niet zo moeilijk zijn.  SVZW moet in staat zijn om deze wedstrijd te winnen. En dan maar kijken wat de concurrentie heeft gedaan. De 1e Klasse E is op weg naar spannend einde. De wedstrijd tegen Heerenveen begint om 14:45 uur op Sportpark “Het Lage Veld” in Wierden

De overige wedstrijden van zaterdag 29 april ;

DOS Kampen – Achilles’12 (3)

DOS Kampen staat nu op de 11e plek op de ranglijst. Blijft dat zo dan moet DOS proberen zich te handhaven via de nacompetitie.  Met 2 punten meer staat Achilles’12 op de 10e plek. Dat is ook een nacompetitie plek. De belangen in deze wedstrijd zijn dus groot. Beide ploegen moeten proberen om op de 9e plek terecht te komen. De teams moeten beide voor de winst gaan, maar zullen dat voorzichtig doen, want een nederlaag kunnen ze zich niet permitteren.  Gelijkspel is waarschijnlijk de uitkomst van deze wedstrijd.

Epe – Quick’20 (2)

Epe is de eerste degradant uit de 1e klasse E.  Als je maar 7 punten hebt na 22 wedstrijden is dat een logisch gevolg. Quick’20 is de koploper in de competitie. Maar de achtervolgers staan heel dichtbij.  Quick’20 weet dat het nog 4 wedstrijden moet winnen om de titel binnen te halen.  Het moet geen probleem zijn om te winnen in Epe.

KHC – DZOH (3)

KHC heeft de laatste 2 gespeelde wedstrijden gewonnen en staat nu op een mooie 5e plaats op de ranglijst. Nog een plekje klimmen wordt moeilijk, maar deze plek vasthouden moet lukken. DZOH is bezig aan een goede reeks. Hierdoor is de club nu koploper in de strijd om de 3e periode.  Dat is mooi meegenomen, maar DZOH kijkt meer naar de ranglijst want rechtstreekse handhaving komt steeds dichterbij.  KHC zal thuis proberen om te winnen, maar het lukt DZOH om met 1 punt terug te gaan naar Drenthe.

Noordscheschut – Hulzense Boys (3)

Noordscheschut kan in deze thuiswedstrijd bij winst afstand nemen van de bezoekers. En daardoor nemen de kansen op handhaving toe. Hulzense Boys weet dat winst in Drenthe ervoor kan zorgen dat handhaving weer een stapje dichterbij komt.  Noordscheschut is een team dat moeilijk te verslaan is. Hulzense Boys is echter in goede vorm, en sleept een gelijkspel uit het vuur in Noordscheschut.

SVI – Go Ahead Kampen (2)

SVI hangt aan een zijden draadje. Degradatie is nu wel heel dichtbij voor de Zwollenaren.  Go Ahead Kampen heeft zijn zinnen gezet op de 3e periode. Maar na de nederlaag van afgelopen zaterdag tegen Noordscheschut is de kans op die titel wel een stuk kleiner geworden. SVI weet dat alleen bij winst de degradatie nog geen feit is. Go Ahead Kampen wil zich revancheren voor de nederlaag tegen Noordscheschut. Gelet op het klassenverschil tussen beide teams is de voorspelling dat GO Ahead met 3 punten naar Kampen vertrekt.

WHC – ASV Dronten (2)

WHC staat met 2 punten achterstand op de 3e plek in de competitie.  Zelf wedstrijden winnen en dan kijken wat de concurrentie heeft gedaan. Hetzelfde geldt voor ASV Dronten. Ze staan 4 punten achter op Quick’20.  Met nog vier wedstrijden te spelen is 4 punten een achterstand die nog is goed te maken. WHC  weet dat het deze thuiswedstrijd moet winnen. ASV Dronten is in goede vorm en begint vol zelfvertrouwen aan deze wedstrijd.  Na een mooie wedstrijd met twee teams die vol op de aanval spelen, is het uiteindelijk ASV Dronten dat er met de winst vandoor gaat.

Er staan nog 4 wedstrijd rondes op het programma in de 1e klasse E. En dat gaan vier hele spannende rondes worden. De strijd om het kampioenschap is nog lang niet beslist.  Vier clubs zijn in de race. Ouick’20 heeft de beste papieren in de handen. Maar SVZW, WHC en ASV Dronten liggen op de loer. Ook is het nog lang niet zeker welke clubs zich gaan handhaven. Alleen de degradatie van Epe staat vast.  Voor SVI en Heerenveen zijn de vooruitzichten ook slecht. Vijf teams strijden voor een plek die recht geeft op rechtstreekse handhaving. Na de speelronde van zaterdag 29 april ligt de competitie in de 1e klasse E een week stil.  Op 13 mei is de start van eindfase in deze mooie en spannende competitie.

Gerrit Koers