Zaterdag 25 mei staat de laatste speelronde in de 1e klasse H op het programma. SVZW speelt thuis tegen FC Winterswijk. Beide teams hebben noch kans om vierde te worden op de ranglijst en kunnen dan misschien nog meedoen aan de nacompetitie..

FC Winterswijk is op 1 juli 2013 ontstaan uit een fusie van de voetbalclubs WVC (1912), SKVW (1950) en VV Winterswijk (1921).  De club heeft op dit moment ongeveer 1500 leden.  Het eerste elftal speelt nu voor het zesde seizoen op rij in de 1e klasse. In het huidige seizoen is FC Winterswijk goed bezig. In de districtsbeker werd de halve finale bereikt. De tegenstander in de halve finale was Quick’20, zij waren te sterk voor FC Winterswijk en gingen dus door naar de finale. Door het bereiken van de halve finale mag FC Winterswijk volgend seizoen uit komen in de landelijke bekercompetitie. In de competitie staat FC Winterswijk op de 4e plek. Ze hebben 40 punten gehaald uit 23 wedstrijden. Dat is 1 punt meer als SVZW. Om de vierde plaats vast te houden moet FC Winterswijk in elk geval ervoor zorgen dat het niet verliest in Wierden.  De vierde plek is waarschijnlijk voldoende om aan de nacompetitie deel te nemen, al ligt dat wel aan het resultaat van STEVO. In Winterswijk won SVZW met 2-3. Winterswijk beseft dat punten halen in Wierden niet makkelijk zal zijn.

SVZW verloor op 18 november 2023 voor het laatst een thuiswedstrijd. Dat wil niet zeggen dat SVZW sinds die tijd alle thuiswedstrijden won, er zaten ook gelijke spelen tussen. Totaal haalde SVZW uit de 11 gespeelde  thuiswedstrijden 17 punten. Het zou mooi zijn wanneer het lukt om de ongeslagen reeks ook nog in deze wedstrijd tegen FC Winterswijk vast te houden. Want een goed resultaat in deze wedstrijd zorgt ervoor dat SVZW op de vierde plaats in de 1e klasse H gaat eindigen. En het kan ook zomaar tot gevolg hebben dat SVZW ook mag meedoen aan de nacompetitie. Maar dat hangt ook af van de uitslagen in de andere wedstrijden. Want er zijn nog meer kapers op de kust. Daarbij zal ook moeten worden gekeken naar STEVO. Bij winst tegen DOS’37 kunnen zij nog de tweede periode pakken. SVZW hielp STEVO zelf in dat zadel door afgelopen zaterdag met 2-1 te verliezen van STEVO.  In deze wedstrijd bleek maar weer eens dat je 90 minuten scherp moet zijn in de 1e klasse H.

De uitwedstrijd tegen FC Winterswijk werd door SVZW met 2-3 gewonnen.  SVZW nam in die wedstrijd een 0-3 voorsprong, maar doordat FC Winterswijk terug kwam tot 2-3, moest SVZW met man en macht strijden om de voorsprong over de streep te trekken. Gelet op die wedstrijd en de stand op de ranglijst kan er spannende en mooie wedstrijd verwacht worden in Wierden. Scheidsrechter van dienst is J. Schoonhoven. De aftrap voor dit duel is om 18:00 uur op sportpark “Het Lage Veld’ in Wierden.

De overige wedstrijden van zaterdag 25 mei (RKZVC is vrij)

DOS’37 –  STEVO (3)

DOS’37 moet zaterdag een goed resultaat halen in deze derby tegen STEVO. Afgelopen zaterdag verloor DOS’37 in Zieuwent.  Hierdoor moet DOS’37 deze wedstrijd winnen anders gaat het naar de nacompetitie. STEVO deed afgelopen zaterdag hele goede zaken door te winnen van SVZW. Bij een gelijkspel in Vriezenveen blijft STEVO op de achtste plek en is men zeker van handhaving in de 1e klasse. Er staat dus heel wat op het spel in deze derby. Gelet op de vorm van beide teams in de laatste wedstrijden moet STEVO in staat zijn om gelijk te spelen in Vriezenveen.

Dalfsen – Sparta Enschede (2)

Dalfsen is de eerste degradant uit de 1e klasse.  Zij spelen in deze wedstrijd alleen nog om de sportieve eer. Voor tegenstander Sparta Enschede geldt precies hetzelfde. Zij staan in de middenmoot. Misschien lukt het nog om zesde te worden. Dalfsen zal voor eigen publiek proberen om hert seizoen nog met een goed resultaat af te sluiten, maar Sparta Enschede is uiteindelijk toch te sterk.

Grol – Hulzense Boys (1)

Grol staat nu op degradatieplek 12 op de ranglijst. Wint Grol deze thuis wedstrijd tegen Hulzense Boys, dan stijgen zij naar plek 11 en is RKZVC gedegradeerd. Grol moet dan zien zich te handhaven via de nacompetitie. Hulzense Boys staat nu op plek 10 en moet in elk geval winnen in Groenlo om te stijgen op de ranglijst. Maar haalt STEVO een goed resultaat dat heeft die winst geen enkele nut en moeten de boys alsnog naar de nacompetitie.  Goed voetbal zal er vast niet te zien zijn in Groenlo, maar wel een wedstrijd waar het resultaat erg belangrijk is. Grol benut de laatste kans op handhaving en komt in de nacompetitie terecht. Dat zelfde lot staat Hulzense Boys ook te wachten.

NEO – Achilles’12 (1)

NEO staat derde op de ranglijst en kan deze plek zaterdag definitief in handen nemen. Gevolg is dan dat NEO ook mag uitkomen in de strijd om promotie naar de 4e divisie. Voor Achilles’12 staat er niets meer op het spel, al kan het zijn dat verlies inhoudt dat Achilles’12 gaat eindigen als zevende in de competitie. NEO gaat voor de winst in deze thuiswedstrijd, want dan gaan ze met een goed gevoel de nacompetitie in.

WHC – DZC’68 (2)

WHC is al lang en breed de kampioen in de 1e klasse. Zij gaan volgend seizoen uit komen in de 4e divisie. Misschien gaat DZC’687 wel mee met WHC. Want het is al zeker dat ze mee mogen doen aan de nacompetitie. Bij winst in Wezep zijn ze verzekerd van de tweede periodetitel.  WHC heeft het kampioenschap al uitgebreid gevierd, het is nu de vraag of ze het seizoen willen afsluiten met winst in deze laatste wedstrijd. WHC gaat wel voor de winst, maar het heilige vuur is gedoofd bij de thuisclub. DZC’68 wint deze wedstrijd in Wezep.

Zaterdag 25 mei worden de laatste competitiewedstrijden gespeeld in de 1e klasse H. Op deze laatste speelronde staat er nog van alles op het spel voor diverse clubs.  DZC’68 en NEO zijn zo goed als zeker van een plek in de nacompetitie om promotie.  De vierde plaats ook de ranglijst is zeer waarschijnlijk voldoende om als derde deel te nemen aan de nacompetitie.  SVZW en FC Winterswijk gaan in een onderling duel uitmaken wie op de vierde plaats gaat eindigen. Ook onderin vallen zaterdag de laatste beslissingen.  Wie gaat Dalfsen vergezellen als degradant naar de 2e klasse? Grol heeft nog kans om RKZVC te laten degraderen. Maar dan moet er wel worden gewonnen van Hulzense Boys. Deze laatste ploeg heeft de punten ook hard nodig, want dan is er nog een “kleine” kans om 8e te worden.  Het gaat erom wat er gebeurt in Vriezenveen bij de wedstrijd tussen DOS’37 en STEVO. Speelronde 24 is dus  net zo als alle voorgaande speelrondes weer een mooie ronde om te volgen. Zaterdagavond om 20:00 uur zijn alle beslissingen bekend. Iedereen heel veel plezier bij deze ontknoping. Dit is de laatste voorbeschouwing van dit seizoen. Bij deze dank voor alle reacties die  zijn gegeven op alle bijdragen van dit seizoen.  

Gerrit Koers