De winterstop in de 1e klasse H zit erop. SVZW begint de 2e competitie helft met een uitwedstrijd naar FC Winterswijk.


FC Winterswijk is op 1 juli 2013 ontstaan uit een fusie van de voetbalclubs WVC (1912), SKVW (1950) en VV Winterswijk (1921). De oprichtingsdatum van de oudste club, WVC, van 4 oktober 1912 blijft gehandhaafd voor de fusieclub. De club heeft op dit moment ongeveer 1500 leden. Het eerste elftal speelt nu voor het zesde seizoen op rij in de 1e klasse. In de loop der jaren heeft een aantal spelers van FC Winterswijk het betaald voetbal gehaald. Bekende namen zijn o.a. Haris Memiç, Eric Redeker en Martijn Meerdink. Van de laatst genoemde maakt zijn zoon Mexx nu furore als spits van Jong AZ. De huidige trainer van FC Winterswijk is Erik Zandstra. Hij was hiervoor werkzaam bij Hulzense Boys. Dit is het tweede jaar dat hij werkzaam is bij de club. In de competitie draait FC Winterswijk goed mee. Op dit moment bezetten zij de tweede plaats achter koploper WHC. Uit de 10 gespeelde wedstrijden werden 23 punten gehaald. Er werd maar 1 wedstrijd verloren, dat was 11 november tegen Sparta Enschede. FC Winterswijk is dus goed bezig dit seizoen, maar het is altijd afwachten hoe het verder gaat na de winterstop. De topscoorder in de competitie is Giovanni Malawau. Hij wist al 7 keer een doelpunt te maken. Op het eigen veld is FC Winterswijk nog ongeslagen deze competitie. Dat willen ze ongetwijfeld tegen SVZW ook blijven.


SVZW wist in de laatste competitiewedstrijd in 2023 gelijk te spelen tegen koploper WHC. Dat was het eerste puntverlies voor WHC. In winterstop speelde SVZW twee oefenwedstrijden. Tegen VV Hellendoorn werd met 1-0 gewonnen. Quick’20 was ging met een 2-3 overwinning weer terug naar Oldenzaal. Zaterdag a.s. gaat SVZW opnieuw, voor de 4e keer alweer, naar de Achterhoek voor een wedstrijd. Dit keer is FC Winterswijk de tegenstander. Het is de eerste keer dat deze ploegen tegenover elkaar staan in competitieverband. Voor beker werd er wel een keer tegen elkaar gespeeld. Die wedstrijd eindigde toen in 1-1. Ook voor SVZW is het afwachten hoe de ploeg uit de winterstop komt. Voor zowel SVZW als de tegenstander is winst in deze wedstrijd belangrijk om zo aansluiting met koploper WHC te houden. Na deze speelronde staan er voor SVZW twee thuiswedstrijden op de agenda, eerst tegen STEVO en daarna tegen DOS’37. Maar eerst alle aandacht voor het duel tegen FC Winterswijk. Een overwinning zou een heel mooi begin zijn van de tweede competitie helft. De wedstrijd die zal worden gespeeld op Sportpark Jaspers in Winterswijk en begint om 18:00 uur.


De overige wedstrijden van zaterdag 20 januari ’24 ( RKZVC is vrij deze speelronde)


Achilles’12 – NEO (2)
Achilles’12 begint aan de 2e competitiehelft met een mooie derby tegen NEO uit Borne. De thuisclub staat in de middenmoot en zal daar ook graag willen blijven. Bij NEO vertrekt trainer Michel Steggink aan het einde van dit seizoen. Hij gaat volgende seizoen aan de slag bij Excelsior’31 in Rijssen. Achilles’12 gaat er alles aan doen om de punten in Hengelo te houden, maar uiteindelijk is NEO toch te sterk voor de gastheren.
DZC’68 – WHC (3)
DZC’68 kijkt terug op een mooie 1e seizoenshelft in de 1e klasse H. Om de achterstand op WHC te verkleinen zou winst heel goed uitkomen. Ook WHC kijkt terug op een meer dan goede eerste seizoenshelft. Er werd geen wedstijd verloren. Nu kijken hoe dat gaat na de winterstop. DZC’68 gaat er alles aan doen om de eerste club te zijn die weet te winnen van WHC. Het belooft een spannende wedstrijd te worden, die geen winnaar oplevert.

Hulzense Boys – Grol (1)
Hulzense Boys kende een moeizame start in de competitie, maar in de laatste wedstrijden in 2023 werden de nodige punten binnengehaald. Hierdoor is de thuisclub nu terug te vinden op de zesde plek in de competitie. Grol staat nu op de 10e plek en zal nog wat plaatsen willen klimmen om niet in de handhavingsstrijd terecht te komen. Er zit niet veel krachtsverschil tussen deze beide teams, maar Hulzense Boys is op eigen veld net te sterk voor de bezoekers uit Groenlo.
Sparta Enschede – Dalfsen (1)
Sparta Enschede doet het goed onder leiding van trainer Tim Engberts. Op deze wijze doorgaan en dan zit er een mooie tweede seizoenshelft in het verschiet. Voor Dalfsen liggen de papieren heel anders. Er moeten snel punten worden binnen gehaald, anders is binnenkort rechtstreekse degradatie niet meer te ontlopen. Dalfsen is zich bewust van de situatie waarin het zich bevindt en zal dan ook gaan voor een resultaat in Enschede, maar de thuisclub is uiteindelijk de winnaar van dit duel.
STEVO – DOS’37 (2)
STEVO tegen DOS’37 is een mooie derby. De afstand tussen beide sportparken is ongeveer 10 kilometer. DOS’37 supporters hoeven dus geen lange reis te maken om hun favorieten te volgen. STEVO weet ook dat het punten moet gaan pakken om in elk geval aansluiting te houden met overige ploegen onderin. DOS’37 zal graag willen winnen in Geesteren om zo meer afstand te nemen van de onderste plaatsen. Een derby verloopt vaak verrassend, maar toch is de voorspelling dat DOS’37 met de drie punten vertrekt naar Vriezenveen.

Zaterdag 20 januari is de start van de tweede seizoenshelft in de 1e klasse H. Er moeten nog twee wedstrijden worden gespeeld die meetellen voor de eerste periode. Voor de 1e en 2e periode tellen 12 wedstrijden. De 3e periode is voor de hoogstgeplaatste ploeg zonder periode. De meesten teams zullen op dit moment niet bezig zijn met periodetitels, maar hun aandacht geven aan een goed competitie vervolg na de winterstop. De weersvoorspellingen zijn niet heel goed voor voetbal op dit moment dus het is afwachten of alle wedstrijden zaterdag kunnen doorgaan. Laten we allemaal duimen voor een start zonder afgelastingen. Van af deze plek voor een ieder een mooie en sportieve speelronde toegewenst.

Gerrit Koers