De komende twee seizoenen gaat de voetbalpiramide binnen de KNVB veranderen. Hieronder een nadere uitleg over deze veranderingen. Met dank aan DOS’37. Deze uitleg is een gedeelte uit de voorbeschouwing DOS’37- PH.

De (sub-)top van de voetbalpiramide binnen de KNVB wordt in de komende twee seizoenen smaller gemaakt en de teams die uitkomen in de zaterdag- en zondag- derde en vierde divisie én de eerste klassen worden vanaf het seizoen 2023/2024 gemengd ingedeeld. Door deze veranderingen ontstaan er in de (sub-)top sterkere competities met kleinere krachtsverschillen en ontstaat er een betere aansluiting tussen de eerste klasse en de vierde divisie. In de lagere klassen ontstaan competities met kleinere reisafstanden en meer derby’s. Om deze nieuwe voetbalpiramide te realiseren vindt in de seizoenen 2022/2023 en 2023/2024 in de 1e klassen t/m de 4e klassen een versterkte degradatie plaats. In het seizoen 2024/2025 blijven er dan acht 1e klassen over (tegenover dit seizoen 11), zestien  2e klassen (zijn er dit seizoen 22), tweeëndertig  3e klassen (zijn er dit seizoen 43), zevenenvijftig  4e klassen (zijn er dit seizoen 60) en vijftig  5e klassen (zijn er dit seizoen 31). Ook het zaterdagvoetbal in ons district Oost krijgt dan een 5e klasse. Het gehele rechterrijtje in de huidige 4e klassen degradeert rechtstreeks!

Voor de 1e klasse E, waarin SVZW uitkomt, ziet de promotie / degradatie regeling er als volgt uit:

• De kampioen promoveert naar de 4e divisie.

• De periodekampioenen spelen samen met de periodekampioenen van de 1e klassen A t/m F als mede de herkansingselftallen van de 4e divisie voor twee plaatsen in de 4e divisie.

• De nummers 10 en 11 spelen met de periodekampioenen van de 2e klasse I en 2e klasse J volgens een nog vast te stellen schema wedstrijden in het kader van de nacompetitie voor één plaats in de 1e klasse.

• De nummers 12, 13 en 14 degraderen naar de 2e klasse.

Gerrit Koers