Op 23 september is het zover, dan viert de Voetbalvereniging De Zwaluwen Wierden haar 75-jarig bestaan. Dat gaat groots gevierd worden, onder meer met een tentoonstelling, aangeboden en verzorgd door de Historische Kring Wederden. Komt die naam u onbekend voor? Het is de oude naam voor Wierden, die eeuwen geleden al op de kaart voorkwam. Vandaag wordt die tentoonstelling geopend en tot en met 4 november is het allemaal te zien bij de Historische Kring.

Op meerdere manieren heeft SVZW zich in haar geschiedenis geprofileerd. Natuurlijk door voetbal, maar ook op andere manieren liet de club van zich spreken. Zo ontstond in de jaren zeventig de afdeling basketbal. Vreemd ? Nee, de S in de naam staat voor sport, en daar valt basketbal natuurlijk ook onder. Na veertien jaar ging de afdeling basketbal zelfstandig verder. De nieuwe naam? SVZW. Tja, waarom een andere naam kiezen, afsplitsen en de naam aanhouden, ik vind het wel iets hebben.

Opvallend is dat vanuit SVZW ook andere publiekstrekkers het levenslicht hebben gezien. Zo stond SVZW aan de basis van de Agri Fair en ook aan de fameuze  Trekker-Trek-wedstrijden. De toneelclub van SVZW kun je ook moeilijk onder “sport  plaatsen, laten we het houden op recreatie. Vele malen en met heel veel succes trad de toneelclub in het verleden op. En hoewel het al even geleden is dat het laatste optreden plaats vond, een jubileum maakt alles anders. Weliswaar geen toneelvoorstelling maar een heuse revue waarin met sketches en zang en veel meer de 75-jarige geschiedenis van SVZW onder de loep wordt genomen. Dit zal plaats vinden in het Parkgebouw in Rijssen, op vrijdag 22 september. Op 23 september, de datum waarop SVZW 75 jaar geleden het levenslicht zag wordt met een feestavond het jubileum programma afgesloten.

Maar eerst dus de expositie bij de Historische Kring. Ook daar worden alle genoemde zaken getoond, maar natuurlijk staat het voetbal centraal. Middels een tijdlijn van steeds tien jaar wordt teruggekeken de 75-jarige geschiedenis. Een geschiedenis waarin SVZW veel successen heeft geboekt. Het speelde zelfs in de hoogste klasse van het zaterdagvoetbal, de toenmalige Topklasse. Het verhaal daarvan is bekend, ook Hans Kraay jr. kon degradatie niet voorkomen. Diverse spelers hebben het betaald voetbal gehaald, Gerie van den Broeke werd twee keer topscorer van het zaterdagvoetbal, Anouk Dekker speelde in vrijwel alle jeugdelftallen van SVZW met de jongens mee, de basis voor 86 interlands, een Europees Kampioenschap en een zilveren WK Er is aandacht voor de Poolse spelers, de jeugdkampen, alles aangekleed met shirts, shirts en shirts. En veel, heel veel foto’s. Want die vormen eigenlijk de geschiedenis in beeld, samen met films en video’s, die een prachtige inkijk .

En de verhalen komen dan vanzelf.

Harry Middeljans

Bron: http://www.twentesport.com