Sinds afgelopen zaterdag is de situatie voor SVZW nagenoeg uitzichtloos. Degradatie lijkt onvermijdelijk. Maar dat wil niet zeggen dat in laatste 6 wedstrijden de punten worden weggegeven.

Staphorst staat sinds afgelopen zaterdag 2e op de ranglijst. Door het verlies van Excelsior’31 in Nijkerk, is Staphorst de Rijssenaren gepasseerd op de ranglijst. Dat gebeurde door de 1-3 winst tegen SC Genemuiden. Beide wedstrijden tegen SC Genemuiden heeft Staphorst nu gewonnen.  Wat dat betreft heeft het team al een belangrijke doelstelling gehaald voor de Staphorst supporters. En nu maar kijken of het kampioenschap er ook nog inzit. De 2e periode titel heeft Staphorst al binnen, dus ze doen in elk geval mee om promotie naar de 3e divisie.  Trainer Dennis Toor doet het uitstekend in Staphorst. Toch komt er een het einde van dit seizoen een einde aan de overeenkomst met de club. Na 1 jaar gingen de wegen zich scheiden. Zijn opvolger is Leo Blom, nu noch trainer van DEZS.  De club is ook al druk bezig om de selectie voor volgend jaar op niveau te houden. Het is al wel zeker dat sterkhouder Rob Mijnheer na 15 seizoenen gaat stoppen met voetballen. Hij wil zijn aandacht nu op ander zaken richten. Promotie of kampioenschap zou natuurlijk een prachtig afscheid zijn voor deze sympathieke voetballer. Staphorst weet dat het in elk de komende 5 wedstrijden alles moet geven om in de kopgroep te blijven.  De 5 tegenstanders staan allemaal in het rechter rijtje. Maar Staphorst weet ook wel dat je in de hoofdklasse geen enkele wedstrijd zo maar even wint. Dus van onderschatting van SVZW zal geen sprake zijn.

SVZW verloor zaterdag met 1-2 van ACV. Opnieuw was er sprake van een ongelukkige nederlaag. SVZW deed er alles aan om de punten in Wierden te houden, om zodoende nog kans te houden op een nacompetitieplek. Lange tijd zag het er naar uit dat de wedstrijd in 1-1 zou eindigen. SVZW scoorde ook nog een tweede goal, maar volgens de scheidsrechter maakte Frank Smit handsbal bij het maken van dit doelpunt. En zoals zo vaak dit seizoen duurde de wedstrijd net te lang want in 88- minuut scoorde ACV de 1-2. Weer geen punten. In theorie kan SVZW nog wel stijgen op de ranglijst, maar een gat van 10 punten goed maken in 6 wedstrijden is wel een heel zware opgave.  Bovendien zijn de top drie van de ranglijst allemaal nog tegenstander de komende weken. Zaterdag moet SVZW naar Staphorst, op dit moment de nummer 2 op de ranglijst. Maar Staphorst moet niet denken dat ze de punten zo cadeau krijgen, want SVZW wil wel met opgeheven hoofd de competitie beëindigen. Karlo Borghuis moest zaterdag geblesseerd het veld verlaten, en het is onzeker of hij in Staphorst wel inzetbaar is. Het is in elk altijd mooi om te voetballen in Staphorst op het mooie sportpark Het Noorderslag. De wedstrijd begint om 14:30 uur en zal onder leiding staan van scheidsrechter  Franklin Berg uit Rotterdam.

De overige wedstrijden van zaterdag 20-04-2019

Excelsior’31 – CSV Apeldoorn (1)

Beide ploegen leden zaterdag een zware nederlaag. Excelsior’31 ging met 4-1 onderuit tegen Sparta Nijkerk. CSV Apeldoorn verloor op het eigen sportpark met 0-6 van AZSV. Zowel Excelsior’31 als CSV Apeldoorn kunnen de punten goed gebruiken. De Rijssenaren om in het spoor van de koploper te blijven. De bezoekers hebben de punten nodig om te klimmen op de ranglijst, anders moeten ze via de nacompetitie proberen om in de hoofdklasse te blijven. Excelsior’31 is een goed team, dat door de nederlaag in Nijkerk het voetballen niet is verleerd.  CSV Apeldoorn blijft in zwaar weer, want de punten zijn voor Excelsior’31.

Buitenpost – SC Genemuiden (3)

Het gaat in deze wedstrijd om de veilige 12e plek op de ranglijst. Buitenpost staat daar nu met 2 punten achterstand op SC Genemuiden, maar met 2 wedstrijden minder gespeeld. Bij winst kan Buitenpost dus een plek klimmen op de ranglijst. Bij SC Genemuiden is druk groot. Trainer Jan van Raalte heeft de handdoek al in de ring gegooid. Jan de Jonge moet nu proberen om de zaak nog te redden met Genemuiden. Voor Buitenpost trainer René van der Weij ook een bijzondere wedstrijd, want hij is volgend seizoen de trainer van SC Genemuiden. Een gelijkspel is de uitkomst en daarmee zijn beide ploegen nog lang niet veilig.

AZSV – WHC (1)

Een beetje in de schaduw van de top 3 op de ranglijst doet AZSV ook mee om de titel. Zelf winnen en dan maar zien of de ploegen boven je punten laten liggen. Dat lijkt het devies van AZSV. WHC versloeg afgelopen zaterdag Urk. Drie heel belangrijke punten in de strijd tegen degradatie. AZSV is dus gewaarschuwd. WHC heeft zich nog niet bij zijn lot neergelegd. In Aalten zal blijken dat AZSV een team heeft dat weinig goals tegen krijgt en bovendien erg affectief is in het benutten van kansen.  Helaas voor WHC, maar punten halen in Aalten zit er niet in.

SDC Putten- Berkum (1)

SDC Putten heeft niets om voor te strijden en kan dus vrijuit voetballen voor de punten. Berkum zit ongeveer in dezelfde situatie. Door trieste familieomstandigheden van een selectielid kwam Berkum zaterdag jl., heel begrijpelijk, niet in actie. Het is afwachten hoe het team zich van deze klap hersteld. SDC Putten heeft een goed team, dat op basis van het betere voetbal deze wedstrijd weet te winnen.

Urk – Sparta Nijkerk (2)

Urk verloor zaterdag, verrassend, van WHC. Hierdoor is de kans op het kampioenschap verkeken voor de thuisclub. Voor Sparta Nijkerk is er juist het omgekeerde aan de hand. Door de winst op Excelsior’31 heeft Sparta de titel kansen in eigen hand. Wel moeten er nog 5 wedstrijden worden afgewerkt. Een uitwedstrijd naar Urk is zeker geen gemakkelijke opgave. De thuisclub zal zoals elke week de tegenstander weer een moeilijke middag bezorgen. Sparta Nijkerk weet dat ook, maar de ploeg is in goede vorm en weet deze lastige klip ook te omzeilen.

ACV – Flevo Boys (1)

ACV won wel van SVZW, maar bijna niemand van de Assenaren was tevreden met het vertoonde spel. Ook bij Flevo Boys veel ontevreden gezichten. Want de 0-1 nederlaag tegen Buitenpost was iets, waar men vooraf niet op had gerekend. Hierdoor is Flevo Boys ook nog niet helemaal veilig op de ranglijst. De ploeg heeft een paar punten nodig om helemaal veilig te zijn. ACV zal deze wedstrijd gebruiken om te laten zien dat het veel beter kan, dan de ploeg in Wierden liet zien.  Flevo Boys komt er daarom niet aan te pas in Assen.

DETO – DUNO D (2)

DETO staat voor een drukke periode.  De ploeg moet de komende weken nog 3 wedstrijden inhalen. Een wedstrijd op 2e paasdag en twee door de weekse inhaalwedstrijden. Een zwaar programma in de strijd om handhaving. DUNO D is wel nagenoeg veilig, maar zal toch nog wel de nodige punten willen halen om helemaal zeker te zijn van handhaving in de hoofdklasse. DETO zal ook in deze wedstrijd weer proberen om vanuit een gesloten verdediging toe te slaan. DUNO D heeft echter goede voetballers die in staat zijn om daar mee af te rekenen.

 

Op zaterdag 20 april staat wedstrijd ronde 26 op de agenda in de hoofdklasse B. De speelronde op stille zaterdag, de dag voor Pasen.  Maar stil zal niet zijn rondom de velden, want daarvoor staat er te veel op het spel voor ploegen in de hoofdklasse B.  Na deze ronde hebben de meeste ploegen een weekend geen wedstrijd, want 27 april, koningsdag, zijn er geen wedstrijden gepland. Wel spelen Buitenpost en DETO op 22 april, 2e paasdag, een inhaalwedstrijd tegen elkaar. Vanaf zaterdag 4 mei begint dus de eindsprint in de hoofdklasse. Vanaf deze plek iedereen een mooie voetbalzaterdag en daarop volgend hele goede paasdagen.

 

Gerrit Koers.