Zaterdag 19 januari is de winterstop voor de ploegen in de hoofdklasse weer voorbij. Op wedstrijddag 16 gaat SVZW op bezoek in Urk.

Urk kijkt ongetwijfeld tevreden terug op de eerste seizoenshelft.  Van de 15 gespeelde wedstrijden verloor Urk er maar drie.  De tweede wedstrijd, thuis tegen AZSV ging nog met 0-2 verloren, maar daarna bleef de ploeg zeven wedstrijden op rij ongeslagen.  Op 3 november werd er verloren in Assen tegen ACV. Door deze nederlaag ging de 1e periodetitel naar ACV en niet naar Urk.  Het mislopen van die titel bracht Urk niet uit het evenwicht, want ook in de laatste wedstrijden voor de winterstop bleef Urk doorgaan met het verzamelen van punten. Urk is nu terug te vinden op de 5e plaats van de ranglijst met 4 punten achterstand op koploper Staphorst. In de winterstop ging Urk samen met de sponsoren op trainingskamp in Spanje.  Daar werd in een oefenwedstrijd met 4-4 gelijk gespeeld tegen Excelsior Maassluis. Zaterdag jl. werd er met 1-1 gelijk gespeeld tegen  1e klasser Nunspeet. Een wedstrijd waarin Urk veel kansen  kreeg, maar er slechts 1 benutte.  Urk wil in elk geval de huidige positie op ranglijst vasthouden, en dan kijken of er mogelijkheden zijn te stijgen naar de hoogste posities. Zaterdag zal moeten blijken of de Spaanse zon er voor heeft gezorgd dat Urk klaar is om na de winterstop op dezelfde voet door te gaan.

SVZW heeft de winterstop gewoon in Nederland doorgebracht. Wel  was er een mini trainingskamp in Rijssen. Dit was de 1e prijs van het Fletcher top toernooi in Rijssen. Daarnaast werd er normaal getraind op eigen vertrouwde sportpark in Wierden. Drie oefenwedstrijden stonden er op het programma. In Twello werd Voorwaarts met 1-3 verslagen. Afgelopen zaterdag was FC Winterswijk te gast in Wierden. Deze ontmoeting eindigde in 3-3. De oefenwedstrijd tegen DOS’37 is gecanceld. De gasten uit Vriezenveen lukte het niet om een representatief elftal samen te stellen.  Bij SVZW is More Kippers in de winterstop opgenomen in de 1e selectie. Hij komt over vanuit de eigen jeugd. Daarnaast is Nick Koopmans nu ook lid van de selectie. Voor SVZW is de opdracht na de winterstop duidelijk. Zorgen voor handhaving in de hoofdklasse. Dat dit nog een hele opgave zal worden is voor iedereen duidelijk.  Gelukkig is de ziekenboeg bijna leeg, dus er zijn weer meer keuze mogelijkheden voor de technische staf.  Wedstrijden tegen Urk zijn altijd moeilijk, want deze tegenstander koppelt team geest aan goed voetbal. Punten halen in deze wedstrijd zal moeilijk worden, maar je moet nooit bij voorbaat gewonnen geven. Misschien moet de oude strijdkreet : Grös Vrett’n maar weer uit kast worden gehaald.  De wedstrijd op Urk begint om 15:00 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Victor Ris uit Groningen.

De overige wedstrijden van zaterdag 19-01-2019

Excelsior 31-  SC Genemuiden (1)

Excelsior kende een prima 1e seizoenshelft en ook de resultaten van de oefenwedstrijden in de winterstop waren prima. SC Genemuiden viel tegen voor de winterstop. De oefenwedstrijden in de winterstop waren ook niet echt succesvol.  Er mag wel het nodige verwacht worden van deze wedstrijd. De Rijssenaren moeten in staat zijn om ook deze wedstrijd te winnen.

SDC Putten – Flevo Boys (1)

Twee ploegen die op papier gelijkwaardig lijken te zijn. In de werkelijkheid heeft Flevo Boys 4 punten meer bij elkaar gespeeld.  SDC Putten in eigen huis verslaan is echter geen gemakkelijke opgave. Dat gaan de bezoekers ook ondervinden, want de winst gaat naar de thuisclub.

DUNO D – WHC (1)

DUNO beschikt over een sterke selectie die in staat moet zijn om bovenin mee te draaien in de hoofdklasse. Door blessures kwam dit er in de 1e seizoenshelft nog niet uit.  WHC heeft het moeilijk in de hoofdklasse en zal alle zeilen moeten bij zetten om niet degraderen. DUNO zal in deze wedstrijd laten zien dat ze een maatje te groot zijn voor de bezoekers.

Staphorst – Sparta Nijkerk (3)

Dit is de topper van deze competitie ronde. De nummer 3 komt op bezoek bij koploper Staphorst. Deze koploper leed zaterdag wel een gevoelige 7-3 nederlaag in de oefenwedstrijd tegen Achilles 1894.  Tegenstander Sparta Nijkerk oefende zaterdag tegen Zuidvogels en won met 1-7. Welke invloed deze uitslagen hebben zal zaterdag moeten blijken. Sparta Nijkerk zal weten dat winnen in Staphorst moeilijk is. Een gelijkspel daar zal het wel eens op uit kunnen draaien.

ACV – CSV Apeldoorn (1)

ACV behoort bij de top ploegen in de hoofdklasse B.  Bewijs daarvan is het behalen van de 1e periodetitel.  Voor CSV Apeldoorn is er maar een ding belangrijk : handhaven in de hoofdklasse. Dat zal nog een hele toer worden, want de resultaten zijn niet goed tot nu toe.  ACV laat zien dat het terecht hoog staat in de competitie en stuurt CSV met lege handen terug naar Apeldoorn.

DETO – AZSV (3)

DETO weet ook dat het nog de nodige punten moet halen om zich veilig te spelen in de hoofdklasse. De club heeft besloten om na dit seizoen niet verder te gaan met trainer Jos van der Veen. Afwachten welke uitwerking dit besluit heeft op de selectie.  Halverwege de 1e seizoenshelft had AZSV last van de dip, maar daar was de laatste weken voor winterstop geen sprake meer van. AZSV staat nu op een mooie 6e plaats op de ranglijst. Beide ploegen moeten even weer in het ritme komen, en daarom is een gelijkspel de voorspelling bij deze wedstrijd.  

Berkum – Buitenpost (3)

Deze beide ploegen hebben niet voldaan aan de verwachtingen die er waren voor aanvang van de competitie.  Van de thuisploeg vallen de resultaten tegen. Buitenpost deed het juist veel beter. Niemand had verwacht dat Buiten met 19 punten uit 15 wedstrijden op 10e plaats zou staan. Buitenpost blijk een elftal te bezitten dat heel moeilijk te verslaan is. Berkum weet dat het heel mooi zou zijn om deze wedstrijd te winnen. Dan zou het goed zaken doen op de ranglijst. Buitenpost geeft zich echter niet zomaar gewonnen, en vertrekt met 1 punt weer richting Friesland.

 

Na een korte winterstop gaat zaterdag 19 januari de competitie in de hoofdklasse B weer van start. Het is elk seizoen weer mooi om te kijken hoe de ploegen uit de winterpauze komen. Er zijn altijd ploegen die het een stuk beter gaan doen, maar daar tegenover staan ploegen die opeens minder presteren. Dat zal nu wel weer het geval zijn. Er staan in elk twee mooie topwedstrijden op het programma. Staphorst –  Sparta Nijkerk en Excelsior’31 – Sc Genemuiden zijn twee wedstrijden waar het nodige van verwacht mag worden. Ook  de andere wedstrijden zijn interessant genoeg om te volgen.  De hoofdklasse B is een spannende klasse, en dat zal na de winterstop ook zo blijven. Iedereen een hele mooie en sportieve hervatting van de competitie toegewenst.

Gerrit Koers.