Zaterdag 25-05 is de laatste speelronde in de hoofdklasse B. SVZW sluit het seizoen af met een uitwedstrijd tegen DUNO D in Doorwerth.

Voor DUNO D staat er zaterdag in de wedstrijd tegen SVZW niets meer op het spel.  Misschien kan de club nog een plek stijgen op de ranglijst.  Toch zal DUNO D ook deze wedstrijd goed willen spelen. Want voor DUNO D wacht nog een mooi toetje. Want op 7 juni speelt DUNO de bekerfinale in het district oost. Tegenstander in de finale is Rohda Raalte.  De finale wordt gespeeld op het veld van Rohda Raalte en begint om 20:00 uur. Met het oog op die wedstrijd is het dus zaak om het seizoen goed af te sluiten, maar ook niet teveel risico’s nemen, want nu nog een blessure oplopen dat wil niemand. Het was trouwens wel een bewogen seizoen voor DUNO. Voor het eerst komt de club uit in de hoofdklasse. In het begin leek DUNO goed mee te kunnen komen in deze klasse, maar langzamerhand kwam de klad erin. Dat leidde ertoe dat op 18 februari trainer Lodewijk de Kruif werd ontslagen. Hij werd opgevolgd door Jan Oosterhuis.  Onder zijn leiding werd het hoofdklasse schap veilig gesteld. Daarnaast zorgde hij er dus ook voor dat DUNO succesvol in het bekertoernooi is.  Afgelopen zaterdag won DUNO met 2-3 op bezoek bij CSV Apeldoorn.  Twee van deze goals werden gescoord door clubtopscoorder Roy Talsma, die zijn seizoentotaal daarmee op 13 goals bracht.

Voor SVZW staat er zaterdag in Doorwerth niets meer op het spel. Helaas is de degradatie al twee weken een vaststaand feit. Maar de spelers hebben wel laten zien, dat ze tot het laatst willen blijven strijden voor de punten. Dat bleek ook afgelopen zaterdag, toen SVZW aantrad tegen Excelsior’31. Heel lang leek het erop dat de Rijssenaren punten zouden gaan verspelen in Wierden. Maar het was HIelke Penterman, wie anders, die met twee doelpunten ervoor zorgde dat de wedstrijd eindigde in 1-2.  Voor verschillende spelers is het zaterdag de laatste keer dat in actie komen in het  SVZW shirt. Hopelijk zijn zij nog wel bereid om ook in deze wedstrijd voluit te gaan.  Op 12 december jl. won DUNO met 2-3 van SVZW in Wierden. SVZW had deze wedstrijd wel meer verdiend, maar DUNO strafte fouten aan de kant van SVZW goed af.  Yessin Maskoul en Frank Smit hebben allebei 11 doelpunten achter hun naam staan. Blijft dat zo, of scoort iemand nog een goal, en wordt daardoor de clubtopscoorder.  Dat zal zaterdag te zien zijn in Doorwerth op  Sportpark De Waayenberg waar om 14:30 uur zal worden afgetrapt. Scheidsrechter is  Marco Oosting uit Niekerk.

De overige wedstrijden van zaterdag 25 mei 2019;

Excelsior’31 –  Flevo Boys (1)

Excelsior’31 heeft nog kans op het kampioenschap. De achterstand op koploper Sparta Nijkerk is maar 1 punt. Zelf deze wedstrijd winnen, en dan maar zien wat Sparta Nijkerk doet. Voor Flevo Boys   gaat het alleen nog om de sportieve eer. De spelers zijn waarschijnlijk al met hun gedachten bij 8 juni. Want dan spelen zij de bekerfinale tegen VEV’67.  Excelsior’31 zal met steun van de supporters deze wedstijd gaan winnen, en dan maar hopen op goede berichten van de andere velden.

SDC Putten –  Buitenpost (2)

SDC Putten heeft bij winst nog kans om te stijgen naar de 7e plaats op de ranglijst. Voor het overige is er niets meer te halen voor de thuisclub. Voor Buitenpost is de situatie heel anders. Wint Buitenpost deze wedstrijd, dan is het zeker dat ze in de hoofdklasse blijven. Ze zijn dan niet te achter halen door de concurrentie. Hoewel het niet meer zo flitsend gaat na de winterstop met Buitenpost, halen ze in deze wedstrijd nog 1 keer het beste  naar boven, en gaan met 3 punten weer naar Friesland.

Urk – SC Genemuiden (1)

Beide clubs zijn klaar op de ranglijst. Geen kans meer op een prijs.  Het seizoen goed afsluiten voor de eigen supporters daar gaat het om in deze wedstrijd. De twee clubs hebben trouwe supporters die een mooie wedstrijd verdienen.  Een wedstrijd waarop beiden volop voor aanval kunnen kiezen.   Urk is vooral thuis heel sterk, en dat gaat de doorslag geven. Winst voor de gastheren.

Staphorst – CSV Apeldoorn (1)

Deze wedstrijd is voor deze ploegen heel belangrijk. Staphorst staat 2 punten achter op Sparta Nijkerk, en moet deze wedstijd winnen om nog kans te maken op het kampioenschap. CSV Apeldoorn staat 2 punten achter op Buitenpost dat op de veilige 12e plek staat.   Ook CSV moet dus deze wedstrijd winnen, en dan maar zien wat Buitenpost heeft gedaan. Staphorst staat niet voor niets derde op de ranglijst, dat zal in deze wedstrijd ook blijken. De winst is voor de thuisclub, maar of dat het zo gewenste kampioenschap oplevert is zeer twijfelachtig.

ACV – Sparta Nijkerk (2)

ACV deed heel lang mee in de kampioensrace van de hoofdklasse. Maar door de resultaten van de laatste weken zijn ze uitgeschakeld voor de titel. Wel zijn ze al zeker van deelname aan de nacompetitie om promotie. Sparta Nijkerk weet dat zij alles in eigen hand hebben. Winst in Assen, en Sparta Nijkerk mag zich kampioen noemen. Door de spanning zal het niet makkelijk gaan, maar Sparta moet in staat zijn om deze wedstrijd te winnen.

DETO – WHC (3)

In deze wedstrijd gaat het om de vraag wie gaat er degraderen of krijgt nog kans op handhaving via de nacompetitie. Bij winst van DETO is degradatie voor WHC een feit. Bij elke andere uitslag moet DETO afdalen naar de 1e klasse, en mag WHC proberen zich te handhaven via de nacompetitie. DETO moet dus gaan voor de winst, om zodoende nog kans op handhaving houden via de nacompetitie. Het zal een enorm spannende wedstrijd worden, waarin moet blijken welk team over de sterkste zenuwen beschikt. WHC weet uiteindelijk een gelijkspel uit het vuur te slepen.

Berkum – AZSV (2)

AZSV deed ook lang mee om het kampioenschap. Maar door het gelijk spel van afgelopen zaterdag  is er geen kans meer op deze prijs voor AZSV. De vierde plaats op de ranglijst is ook zeker voor AZSV. Berkum staat op de zevende plaats op de ranglijst. Bij winst in deze thuiswedstrijd is het ook de plaats waar Berkum op zal eindigen. AZSV is bezig aan enorme sterke serie wedstijden, en zal deze serie gaan besluiten met winst in Zwolle.

 

Zaterdag 25 mei is de laatste speelronde in de hoofdklasse B. En dat gaat een spannende dag worden. Want er zijn nog drie clubs, Sparta Nijkerk, Excelsior’31 en Staphorst, in de race voor het kampioenschap. Sparta Nijkerk heeft de beste kaarten in  handen, want bij winst in de laatste wedstrijd is de titel voor Sparta.  Maar de druk zal groot zijn, want zij weten dat ze zich geen puntverlies kunnen veroorloven. Ook onderin zal pas zaterdag duidelijk worden, welke ploeg er samen met SVZW gaat degraderen. In een rechtstreeks duel gaan DETO en WHC uitmaken wie gaat dat zal zijn.  Buitenpost staat nu op de veilige 12e plaats met 2 punten voorsprong op CSV Apeldoorn. Zij hebben de kansen op handhaving in eigen hand. Alle wedstrijden beginnen zaterdag op 14:30 uur. Om 16:30 uur weten we dan waar het feest zal losbarsten, en ook waar de degradatie zal worden betreurd.

 

Dit is de laatste voorbeschouwing van dit seizoen. Iedereen bedankt voor het lezen. Ook dank voor de reacties die ik mocht ontvangen gedurende het seizoen.

Gerrit Koers.