In de hoofdklasse B zijn nog er 5 ploegen in de race voor het kampioenschap. Sparta Nijkerk behoort tot deze kanshebbers en komt 11 mei naar Wierden.

Op zaterdag 1 september jl. begon de competitie in de hoofdklasse B.  In die eerste speelronde ging SVZW op bezoek bij Sparta Nijkerk. De Nijkerkers waren toen al duidelijk in hun ambities. Het kampioenschap daar wilden ze voor strijden. De eerste wedstrijden leek dat niet te gaan lukken. Na de 0-0 tegen SVZW, verloor Sparta de tweede wedstrijd in Vriezenveen met 1-0 van DETO.  Maar daarna begon het te lopen bij Sparta Nijkerk. Ze zijn inmiddels het team met de meeste overwinningen achter hun naam. Nu is het zaak om ook de laatste wedstrijden te blijven winnen. Want concurrenten als Staphorst en Excelsior’31 liggen op de loer, om meteen te profiteren van een fout van   Sparta Nijkerk.  Zoals het nu lijkt is pas op de laatste speeldag duidelijk welk team de kampioensvlag mag hijsen.  Sparta Nijkerk zal in elk geval naar Wierden komen om de drie punten mee te nemen in de bus. Trainer Eric Speelziek zal zijn spelers vast waarschuwen om SVZW niet te onderschatten. Want hoe vaak komt het niet voor dat een hoog geplaatst ploeg onderuit gaat door de zaken te gemakkelijk op te nemen. Kijk alleen maar naar afgelopen zaterdag toen Sparta Nijkerk thuis niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel tegen DETO Twenterand.

Voor SVZW is de hoofdklasse B een harde leerschool gebleken. Uiteindelijk heeft dit er toe geleid dat het erop lijkt dat SVZW in het nieuwe seizoen weer uitkomt in de 1e klasse, hoewel er nog steeds een kans is voor SVZW om een nacompetitie plaats te bereiken.  Natuurlijk is erg jammer dat handhaving waarschijnlijk niet gaat lukken, maar het is zaak om de leerpunten uit seizoen mee te nemen in de komende jaren. En dan moet het mogelijk zijn om uiteindelijk weer de stap naar de hoofdklasse te maken. Maar is nu zaak om in de laatste wedstrijden in elk geval nog vol voor te punten te gaan. Er staan nog 3 wedstrijden op het programma. Zaterdag 11 mei komt Sparta Nijkerk naar Wierden, en de week daarop, 18 mei, speelt SVZW opnieuw thuis. Dan staat de derby tegen Excelsior’31 op de rol.  SVZW zal er alles aan doen om het de beide tegenstanders erg moeilijk te maken in deze thuiswedstrijden.  Een wedstrijd verliezen kan natuurlijk altijd gebeuren, maar als je als speler je maximaal hebt ingezet voor een goed resultaat, kun je jezelf niets verwijten. De wedstrijd tegen Sparta Nijkerk begint om 14:45 uur op Sportpark “Het Lage Veld” in Wierden. Na afloop van deze wedstrijd begint de spring break georganiseerd door de supporters vereniging van SVZW.

De overige wedstrijden van zaterdag 11 mei.

SDC Putten-  AZSV (2)

Voor de thuisclub is het seizoen eigenlijk al voorbij. SDC staat op de 8e plaats in de competitie. Naar beneden kijken is niet meer nodig, en mee spelen om de prijzen zit er ook niet meer in. Voor AZSV  zijn er nog wel mogelijkheden op prijzen.  Zowel in de strijd om het kampioenschap als ook in de strijd om de 3e periode zijn er nog kansen voor de Aaltenaren. Ze zullen dan ook vol voor winst gaan in Putten. Natuurlijk geeft de thuisclub zich niet zomaar gewonnen, maar uiteindelijk gaan de drie punten naar AZSV.

DUNO D – Buitenpost (1)

Beide ploegen hebben de punten hard nodig om zich te handhaven in de hoofdklasse B. Wel heeft DUNO D al wat meer lucht in de handhavingsstrijd. Bij winst in deze wedstrijd is handhaving 100% zeker. Voor Buitenpost liggen de zaken wat moeilijker. Op dit moment staan de Friezen op de veilige 12e plek, maar de achtervolgers staan nog heel dicht bij. Buitenpost zal voor winst moeten gaan, maar ook zeker niet willen verliezen. DUNO D voelt wat minder druk, en weet te profiteren van de druk bij de bezoekers.

Urk – CSV Apeldoorn (1)

Urk staat op de 6e plaats op de ranglijst. Kans op het kampioenschap is er niet meer.  Ook zijn er niet veel kansen meer om nog te stijgen op de ranglijst. Urk zal dus moeten gaan voor de sportieve plicht. CSV Apeldoorn staat er veel slechter voor. Als de club niet weet te stijgen op de ranglijst is handhaving alleen nog mogelijk via de nacompetitie.  Bij slechte resultaten in de laatste wedstrijden kan het zelfs zo zijn dat CSV Apeldoorn rechtstreeks gaat degraderen. De druk is dus ontzettend groot voor CSV. Urk is thuis ijzer sterk en zal zeker voor de punten gaan, want punten weggeven daarvoor moet je niet bij Urk zijn. CSV Apeldoorn blijft dus in zwaar weer na deze speelronde.

Staphorst – Flevo Boys (1)

Koploper Staphorst ontvangt in deze thuiswedstrijd Flevo Boys.  Staphorst staat op dit moment 1e op de ranglijst op basis van het doelsaldo. De achtervolgers staan erg dichtbij, dus Staphorst kan zich geen misstap veroorloven. Flevo Boys staat 9e op de ranglijst. Flevo Boys is nagenoeg zeker van klasse behoud, al zou de ploeg in het ergste geval nog in de nacompetitie terecht kunnen komen. Staphorst wil de kansen op de titel in eigen hand houden, en gaat met steun van de trouwe 12e man deze wedstrijd winnen.

ACV – Excelsior 31 (3)

In Assen staan twee ploegen tegenover elkaar die beide nog kampioen kunnen worden.  ACV  is al zeker van na competitievoetbal om promotie. Maar de kansen op een kampioenschap zijn er nog, al is de achterstand op de koplopers 4 punten met nog 3 wedstrijden te spelen.  Excelsior’31 heeft maar 1 punt achterstand op Staphorst en Sparta Nijkerk. Zelf winnen is het devies voor de Rijssenaren, en dan maar zien wat de concurrentie heeft gedaan. Beide elftallen zijn erg aan elkaar gewaagd, en dat blijkt ook uit de uitslag,  want de prognose is een gelijkspel bij deze wedstrijd.

DETO – SC Genemuiden (1)

Als je voor het begin van deze competitie had voorspeld dat het in deze wedstrijd zou gaan om handhaving in de hoofdklasse B was je zeker uitgelachen. Want nagenoeg iedereen ging er toen vanuit dat SC Genemuiden zou gaan meedoen om het kampioenschap.  De werkelijk is nu dat SC Genemuiden alle zeilen zal moeten bijzetten om niet in de nacompetitie terecht te komen.  DETO kan nog degraderen maar heeft ook nog kansen op de veilige 12e plek.  Dan moeten er wel punten worden gepakt in de komende wedstrijden. De laatste weken is DETO erin geslaagd om veel punten te pakken. Ook tegen SC Genemuiden moet DETO in staat zijn om de drie punten te pakken.

Berkum – WHC (1)

Dit de derby van deze speelronde.  Zwolle tegen Wezep. Berkum kan vrijuit voetballen. Er zijn geen zorgen meer voor de thuisclub. Alleen de sportieve eer staat voor Berkum op het spel. Voor WHC is de situatie veel anders.  Door het verlies tegen SVZW van afgelopen zaterdag, zijn de problemen voor WHC alleen maar groter geworden. Want hierdoor kan het zomaar zijn dat WHC gaat degraderen uit de hoofdklasse. Maar WHC heeft ook nog wel de mogelijkheid om naar de veilige 12e plek te klimmen. Berkum zal in deze derby willen laten zien dat ze niet voor niets op de 7e plek op de ranglijst staan. WHC  weet dat het de punten hard nodig heeft, maar Berkum gaat deze derby winnen.

 

Er staan nog drie speelrondes op de agenda in de hoofdklasse B. Er zijn nog geen beslissingen gevallen op de ranglijst. De eerlijk gebiedt wel te zeggen dat het zomaar kan zijn dat er zaterdag een degradant bekend is. Het zijden draadje waaraan SVZW hangt is wel erg dun, maar nog steeds is het draadje nog niet geknapt. Bovenin is de strijd erg spannend. Vijf ploegen strijden om het kampioenschap. Onmogelijk om te voorspellen wie er met de titel van door gaat.  Want elke week zijn er verrassende uitslagen te noteren. Dus het is zomaar mogelijk dat er zaterdagmiddag een andere koploper is.  Zeker is dat de komende weken de prijzen verdeeld gaan worden.

Gerrit Koers.