Zaterdag 01 december staat er een provincie derby op het programma in Wierden. SVZW ontvangt dan Staphorst, ook een club uit de provincie Overijssel.

Staphorst heeft dit seizoen weer de beschikking over een hoofdklasse waardige selectie. Dat is wel te zien aan de positie die de club inneemt op de ranglijst.  Een selectie die deze zomer wel de nodige veranderingen onderging. Zes spelers verlieten de club om ergens anders te gaan voetballen.  Daar staat de komst van negen spelers tegen over. Voor SVZW is Ferdi ter Avest de bekendste nieuwkomer. Hij droeg immers vorig jaar nog het mooie witte SVZW shirt.  Ondanks de promotie met SVZW naar de hoofdklasse, besloot Ferdi om naar Staphorst te gaan.  Terug naar de club waar hij ook voor speelde van 2013 tot en met 2016.  Ook de trainer is nieuw bij Staphorst. Dennis van Toor maakte de overstap van AZSV naar Staphorst. Hij is een ervaren trainer in het zaterdagvoetbal, die prima past bij voetbalclub Staphorst. De ambities van Staphorst zijn alom bekend. Bovenin meedraaien in de competitie en daarnaast ver komen in de beker. Want ook daarin heeft Staphorst de laatste jaren mooie successen behaald. Op 26 september was het bijna gelukt om PEC Zwolle uit de beker te schieten. Maar het lukte niet om de kansen te benutten. Iets wat normaal geen probleem is voor Staphorst. Kijk maar naar afgelopen zaterdag, want toen werd DUNO D met een 3-1 nederlaag naar Doorwerth gestuurd.

SVZW weet bij voorbaat al wel dat er een sterke tegenstander naar Wierden komt. Een elftal met ervaren spelers die weten wat gevraagd wordt op hoofdklasse niveau. SVZW ervaart ook elke week dat er heel wat voor nodig is om punten te halen. Afgelopen zaterdag werd een 2-0 achterstadn heel goed omgebogen naar 2-2. Maar helaas ging het daarna toch weer mis, en werd er met 4-2 verloren. Je moet 90 minuten heel scherp zijn. En dat zal tegen Staphorst ook een eerste vereiste zijn.  Het is in elk geval zaak om de ervaren spitsen Martijn Brakke en Ferdi ter Avest goed in de gaten te houden. Daarnaast is Rob Mijnheer de spelverdeler van Staphorst. Een mooi klusje voor de SVZW middenvelders om hem uit te schakelen.  Naast deze opdracht is het ook  belangrijk om te zorgen dat je zelf kansen afdwingt. Dat SVZW in staat is om kansen te creëren werd wel duidelijk in de laatste wedstrijden. Alleen het zit niet mee in het kansen benutten. Het rendement moet omhoog, lukt dat, dan komen de overwinningen er ook aan. Natuurlijk is er nog geen sprake van paniek, maar de situatie is wel zorgelijk wat betreft de stand op de ranglijst.  De wedstrijd tegen Staphorst begint om 14:45 uur.  Scheidsrechter is Maurice Paarhuis  uit Hellendoorn.

De overige wedstrijden van zaterdag 1 december 2018.

Sparta Nijkerk – Urk (1)

Sinds afgelopen zaterdag is Sparta Nijkerk lijstaanvoerder in de hoofdklasse.  Een plek waar ze ook graag op de laatste speeldag willen staan. Winst in thuis wedstrijden is daarvoor heel belangrijk. Urk stond ook al bovenaan. Maar de laatste twee competitiewedstrijden gingen verloren. En zo vinden we Urk nu terug op plek 5.  Met die plaats zijn vast niet ontevreden in Urk. Maar na twee nederlagen zal men toch weer punten willen pakken. Sparta krijgt een tegenstander op bezoek die hard werkt, maar ook goed voetbal kan laten zien. De thuisclub zal dus alle aanwezige kwaliteit nodig hebben.  Gelet op de kwaliteiten moet Sparta in staat zijn om deze wedstrijd te winnen.

Flevo Boys – ACV (2)

Zaterdag opnieuw een thuiswedstrijd voor Flevo Boys. Afgelopen was SC Genemuiden te gast in Emmeloord. Resultaat was een 2-3 verlies voor Flevo Boys. Nu komt ACV naar Emmeloord. Opnieuw dus een sterke tegenstander. Een team dat zich zal willen revancheren voor de nederlaag tegen DETO Twenterand.  Want dat verlies daar had ACV geen rekening mee gehouden. Flevo Boys is in staat om het ACV heel moeilijk te maken, maar uiteindelijk gaan de Assenaren met de winst strijken.

SC Genemuiden – Buitenpost (1)

Het voetbal is misschien nog niet altijd even goed , maar SC Genemuiden  heeft de laatste wedstrijden wel gewonnen. Op deze wijze doorgaan zal de thuisclub willen.   Buitenpost verrast vriend en vijand. Inmiddels heeft de club 15 punten gehaald in 12 wedstrijden.  Het valt niet mee om punten te halen tegen de Friezen.  Dat gaat SC Genemuiden ook ondervinden, maar ze moeten toch in staat zijn om deze thuiswedstrijd te winnen.

WHC – AZSV (2)

WHC heeft het enorm moeilijk in de hoofdklasse.  Er werd nog maar 1 keer gewonnen. Dat was trouwens wel in een thuiswedstrijd. Want thuis blijft WHC moeilijk te verslaan. AZSV startte heel goed dit seizoen, maar daarna werd het een stuk minder. Afgelopen zaterdag deed AZSV hele goede zaken door SVZW met 4-2 te verslaan. Winst in deze wedstrijd zou de Aaltenaren nog vaster in de middenmoot brengen. WHC zal zeker voor de winst gaan, maar de hoofdklasse ervaring van AZSV geeft de doorslag. Drie punten voor de bezoekers.

CSV Apeldoorn – Excelsior’31 (2)

CSV verloor zaterdag in Buitenpost. Hierdoor is de ploeg nu afgezakt naar de 13e plek op de ranglijst. De thuisclub  heeft dus dringend punten nodig. Punten halen is voor Excelsior’31 juist geen probleem. Het elftal zit in een positieve flow. Hoewel CSV Apeldoorn thuis erg sterk is, zijn ze ook niet in staat om Excelsior’31 van de volgende overwinning af te houden.

DUNO D – DETO Twenterand (3)

DUNO verloor de laatste 3 competitiewedstrijden. Dat zijn tegenvallende resultaten voor het ”sterren ensemble” uit Doorwerth.  Het wordt dus tijd om weer eens punten te halen. Voor DETO is de situatie anders. De laatste twee wedstrijden werden gewonnen. Dat geeft de burger moed in Vriezenveen. DETO is dan ook zeker niet kansloos deze middag.  Dat komt ook doordat Kevin Peppels zijn vizier nu goed scherp heeft staan. De druk van het moeten winnen ligt bij DUNO en daar ga je meestal niet beter van voetballen. Het lijkt erop dat het op een gelijkspel gaat uitdraaien.

Berkum – SDC Putten (3)

Berkum verloor zaterdag van Excelsior’31. Dat is geen schande, want dat is meer ploegen overkomen de laatste weken. SDC Putten versloeg URK met 1-0.  Beide ploegen kunnen met winst in deze wedstrijd goede zaken doen op de ranglijst. Bij winst is de positie in de middenmoot een stuk steviger. Verlies kan zo maar een paar plaatsen verlies opleveren. Niet verliezen zal de eerst opdracht zijn. En dan proberen om te winnen. Vooral SDCP heeft een team dat heel goed is in het benutten van omschakelmomenten. Dat weet Berkum ondertussen ook, dus zullen zij gaan aanvallen met de handrem erop. Op papier is er niet veel verschil tussen beide teams. Een gelijkspel is dan de logische voorspelling bij deze wedstrijd.

 

Speelronde 13 staat voor zaterdag 1 december op de agenda. Bij veel mensen gaat het deze dagen over sinterklaas. Iedereen is wel in voor een cadeautje. Voor de ploegen in de hoofdklasse zal het mooi zijn wanneer dat cadeautje uit 3 punten bestaat. Maar zelf voor Sinterklaas spelen en de wedstrijd weggeven dat wil niemand. Inmiddels is er al wel de nodige scheiding duidelijk op de ranglijst. Een kopgroep van 5 ploegen. Een brede middenmoot van 8 ploegen. En tenslotte nog een staart groep van 3 ploegen. Deze laatste 3 ploegen weten dat ze punten moeten gaan pakken, anders wordt het gat met de middenmoot wel erg groot. Er zijn nog voldoende wedstrijden te spelen, maar voor het zelfvertrouwen is het wel goed om een wedstrijd te winnen. Nog drie rondes voor de winterstop. Daarnaast komen de meeste ploegen ook nog uit in het beker toernooi. Afgelopen zaterdag waren er verrassende uitslagen te noteren, en dat zal ook deze speelronde ongetwijfeld ook weer het geval zijn. Iedereen weer heel veel plezier bij deze speelronde.

Gerrit Koers