Zaterdag 17 november staat de derby tussen SVZW en DETO Twenterand op het programma. Een wedstrijd met grote sportieve belangen voor beide teams.

DETO Twenterand en SVZW zijn geen onbekenden voor elkaar. Vorig jaar kwamen beide ploegen uit in de 1e klasse D. Via de nacompetitie wist DETO ook te promoveren naar de hoofdklasse.   Die promotie gebeurde onder leiding van trainer Jos van der Veen en zijn assistent Guus Hoevenberg. Ook dit seizoen zijn deze heren verantwoordelijk voor de 1e selectie.  Na afloop van het vorige seizoen verlieten 7 spelers DETO.  Frank Smit verruilde DETO voor SVZW, dus voor hem is het een bijzondere wedstrijd. Vier spelers kwamen naar DETO toe de afgelopen zomer. Joost Exterkate, Alvaro Vlijter, Louis Vijfhuizen en Kai Wesselink.  In het huidige seizoen heeft DETO het moeilijk. Op dit moment is het team de drager van de rode lantaarn. Op het spel van DETO is niet zoveel aan te merken. Wel heeft het elftal een probleem; scoren van doelpunten lukt niet zo best. In de laatste 4 wedstrijden werd er geen enkele goal gemaakt door DETO.  Een probleem wat je niet verwacht als je beschikt over Kevin Aman, Lesley Nahrwold en Kevin Peppels.  Om aansluiting met de middenmoot te krijgen is het nodig dat DETO gaat scoren en ook dat er wedstrijden gewonnen gaan worden. Afgelopen zaterdag maakte DETO 5 doelpunten in de bekerwedstrijd tegen Helios. DETO is daardoor door in de strijd om de districtsbeker.

Voor SVZW gaat min of het meer hetzelfde verhaal op. Na 10 gespeelde wedstrijden heeft SVZW 8 punten achter de naam staan. Er werd 1 wedstrijd gewonnen en 5 keer gelijk gespeeld. Vier keer ging een wedstrijd verloren. Dat geldt ook voor 6 andere clubs.  Maar al deze clubs wisten meer wedstrijden te winnen en hebben daardoor meer punten gehaald.  SVZW moet proberen om wedstrijden te winnen dan is de aansluiting met de middenmoot mogelijk. De clubs staan erg dicht bij elkaar.  Afgelopen zaterdag speelde SVZW tegen Hardenberg’85 voor de beker. Uiteindelijk werd een 5-0 overwinning behaald. Enkele basiskrachten kregen rust voor deze wedstrijd, maar zaterdag is het de bedoeling dat iedereen weer aan de bak komt. Er liggen mogelijkheden om tegen DETO punten te pakken. De derby begint om 14:45 uur op Sportpark “Het Lage Veld”.  Scheidsrechter is mevrouw Shona Shukrula uit Alkmaar.

 

De overige wedstrijden van zaterdag 17-11-2018

Sparta Nijkerk – Buitenpost (1)

De thuisclub staat op dit moment 3e op de ranglijst. De achterstand op koploper ACV is 3 punten. Gelet op de doelstellingen moet Sparta deze wedstrijd winnen, want de doelstelling is promoveren dit seizoen. Buitenpost heeft een heel ander doelstelling: handhaving in de hoofdklasse. In de voorgaande wedstrijden is gebleken dat Buitenpost moeilijk te verslaan is. Vooral in uitwedstrijden laten zij de tegenstander het spel maken, en proberen dan zelf te scoren uit de omschakeling. Dit strijdplan zal ook in Nijkerk weer gebruikt gaan worden, maar in dit geval werkt het plan niet. De overwinning gaat naar de thuisclub.

SC Genemuiden – AZSV (1)

Bij beide clubs loopt het niet zo de laatste weken. Vooral de resultaten van de thuisclub vallen erg tegen. Zaterdag verloor SC Genemuiden met 3-1 van ACV. Hierdoor moet de club een pas op de plaats maken op de ranglijst. Na vijf nederlagen op rij won AZSV zaterdag  03 november met 2-1 van DUNO D.   Afgelopen had AZSV het gemakkelijk in de beker, want Dinxperlo werd met 8-1 verslagen.  Om naar de top van de middenmoot te klimmen kunnen beide ploegen de overwinning heel goed gebruiken. Op basis van de ranglijst lijkt er niet verschil te zijn in sterkte tussen de tegenstanders. Met de steun van de eigen supporters moet SC Genemuiden in staat zijn om deze wedstrijd te winnen.

CSV Apeldoorn – WHC (3)

Een wedstrijd tussen twee ploegen uit de onderste laag van de ranglijst.  Beiden weten dat de wereld er na een overwinning in deze wedstrijd heel anders uit kan zien. Vooral de thuisclub kan na winst zomaar een paar plaatsen klimmen op de ranglijst. WHC moet wel winnen anders lopen de middenmoot ploegen  wel erg ver weg. Niet verliezen zal het uitgangspunt zijn. Uiteindelijk behalen beide ploegen  hun doel, want de prognose is een gelijkspel.

DUNO D – Excelsior’31 (2)

Beide ploegen gingen afgelopen zaterdag eenvoudig door in de beker.  Nu kijken hoe het gaat in de competitie. DUNO D heeft een prima team, maar is toch wel wat wisselvallig. Mooie overwinningen worden afgewisseld met onverwachte nederlagen. Excelsior’31 is beter op dreef.  Alleen de eerste wedstrijd tegen ACV werd verloren, maar daarna bleef Excelsior’31 in negen wedstrijden ongeslagen. DUNO D zal er alles aan doen om te winnen in deze thuiswedstrijd. Kansloos zijn ze niet, maar dan moeten ze wel een antwoord op hebben op de doeltreffendheid van de Rijssense spitsen.  Na een mooie wedstrijd  is het Excelsior’31 dat er met de 3 punten vandoor gaat.

URK – Staphorst (3)

Langetijd leek het erop dat Urk de 1e periode zou gaan pakken. Maar ACV ging er uiteindelijk met deze prijs vandoor.  Urk kennende zullen ze niet heel lang treuren, want ze gaan spoedig over tot de orde van de dag. De tweede plaats op de ranglijst is uitstekend, en het seizoen is nog lang. Bovenin handhaven daar gaat Urk voor. Ook de bezoekers uit Staphorst willen meedoen om de bovenste plaatsen.  Zij zullen dus ook gaan voor een goed resultaat in en op Urk. Urk is thuis heel moeilijk te verslaan, maar Staphorst moet toch in staat zijn om een gelijkspel te halen.

ACV – SDC Putten (1)

Sinds afgelopen zaterdag is ACV de trotste koploper in de hoofdklasse B. De 3-1 winst op SC Genemuiden zorgde ervoor dat niet alleen de koppositie werd overgenomen van Urk, maar ook de 1e periodetitel ging naar ACV. Nu proberen om de 1e plaats vast te houden. SDC Putten zal er alles aan doen om punten te pakken in Assen. SDCP kan elke tegenstander pijn doen met het snelle omschakel voetbal wat zij spelen. ACV weet dat ongetwijfeld ook. Als zij het juiste antwoord hebben op de strijdwijze van de bezoekers, dan moet de winst voor de thuisclub zijn.

Berkum – Flevo Boys (1)

Berkum zal deze wedstrijd willen winnen, want dan kunnen ze klimmen naar de bovenste helft van de midden moot. Flevo Boys staat  daar nu al, maar weet dat bij verlies er zomaar een paar ploegen boven de Emmeloorders komen te staan. Beide ploegen gaan uit van verzorgd aanvallend voetbal. Dat is ook logisch als je kijkt naar de kwaliteiten van de spelers van deze clubs. Het publiek in Zwolle kan deze een mooie wedstrijd verwachten. Veel verschil zit er niet tussen deze tegenstanders. Berkum maakt gebruik van het thuisvoordeel en wint nipt deze wedstrijd.

 

Zaterdag 17 november gaat de strijd in de hoofdklasse B weer verder. Afgelopen zaterdag, of in de dagen daarvoor,  kwamen de meeste teams in actie in het bekertoernooi. Alle clubs slaagden erin om de volgende ronde te bereiken. Urk en Staphorst gingen door zonder te spelen, want zij waren vrijgeloot. Afgelopen zaterdag speelden ACV en SC Genemuiden wel tegen elkaar voor de competitie. Het ging hier om een inhaal wedstrijd. Gevolg is nu dat alle ploegen 10 wedstrijden hebben gespeeld. De 1e periode titel is naar ACV gegaan. Speelronde 11 staat nu op het programma, en dat is meteen de 1e wedstrijd voor de 2e periode. In Wierden staat de derby tussen SVZW en DETO op de kalender. Daarnaast mag het nodige worden verwacht van Urk tegen Staphorst en DUNO D tegen Excelsior’31. Maar eigenlijk zijn alle wedstrijden mooi om te volgen, want er zit maar heel weinig verschil tussen de ploegen op de ranglijst. Vanaf deze plaats iedereen een mooie en sportieve zaterdag toegewenst.

 

Gerrit Koers