Op de drukbezochte nieuwjaarsreceptie maakte voorzitter Jan Erik ter Avest bekend dat twee vrijwilligers bereid zijn gevonden vacante bestuurstaken op zich te nemen.

Jan Lohuis gaat de technische zaken behartigen en Erik Schapink pakt de commerciële zaken op. De volledige toespraak van de voorzitter leest u hieronder.

Hier vindt u de foto’s van Henk Steen

Beste leden, genodigden, vrienden van SVZW,

Een hartelijk welkom aan u allen en een bijzonder welkom aan de vertegenwoordigers van het college van B&W vandaag in de personen van burgemeester Robben en van wethouder Lansink Lotgerink als ook welkom aan de leden van de gemeenteraad.

Ook een hartelijk welkom voor de vertegenwoordigers van onze buurverenigingen en buurtbewoners.En natuurlijk zoals altijd een speciaal welkom aan onze ereleden.

Fijn dat u met z’n allen vanmiddag naar ons clubhuis bent afgereisd om elkaar de hand te schudden en het glas te heffen op, om het in voetbaltermen te zeggen, de aftrap van een nieuw jaar. Een jaar die voor onze vereniging een feestelijk tintje heeft want op 23 september bestaan wij exact 70 jaar. Als vereniging kijken wij op 2017 terug als een rustig verlopen jaar, geen hoge pieken en geen diepe dalen. Het ledenaantal is met een kleine duizend leden stabiel gebleven.

Onze teams namen in 2017 met wisselend succes deel aan de competities. Wij noteerden na afloop van het vorige voetbalseizoen bij de senioren 3 kampioenschappen, namelijk van het 6e, het 8e en VR2. Bij de jeugd werden JO19-1, JO19-2, JO15-2 en JO11-4 kampioen. En ja, ook in dit seizoen zijn de eerste successen inmiddels alweer geboekt, MO15-1 en JO15-1 zijn beiden winterkampioen geworden.

Voor JO19-1 betekende het kampioenschap directe promotie naar de hoofdklasse. JO17-1 bereikte net als het seizoen daarvoor de nacompetitie in de 1e  klasse; helaas kwamen ze net iets te kort voor promotie naar de hoofdklasse. Wij zijn blij dat deze teams op dit niveau ook in de lopende competitie prima meedoen.

Stap voor stap komen we met onze jeugdopleiding op een hoger plan, want natuurlijk willen wij niets liever dan met een zo breed mogelijke groep op een zo hoog mogelijk niveau voetballen.

Graag doe u van deze plaats een kijktip toekomen. Heeft u op zaterdagochtend een keer een uurtje over kom dan kijken naar de verrichtingen van onze mini’s. Met afstand de meest pure groep binnen onze vereniging. Er wordt 4 tegen 4 gevoetbald op kleine velden waarin de opzet is dat de ‘kleintjes’ de bal meester worden. Prachtig om te zien en leuk om waar te nemen dat deze groep groeiende is in aantallen en kwaliteit. Op de competitiezaterdagen op het veld hier achter mij vanaf 9.30 uur te bewonderen.

Bij de senioren begon ons 1e elftal vorig seizoen redelijk in de competitie maar bleef op de eindranglijst in de 1e klasse steken op 5e plek. Dit seizoen verloopt tot nu toe prima voor ons vlaggenschip. Na 11 wedstrijden staan onze jongens met 28 punten op de 2e plaats. 1 punt achter op koploper Flevo Boys. Ook wordt er nog volop meegedaan voor de districtsbeker. Donderdag 8 februari om 20.00 uur mag onze eerste elftal op bezoek bij Bon Boys in Haaksbergen, de club waar wij in Berthil ter Avest een oude bekende tegenkomen.

Ons 2e elftal staat in de 1e klasse na 11 wedstrijden op de 4e plaats met 21 punten. En ook het 2e is actief in de beker. Woensdag 24 januari om 20.00 uur mag het 2e op bezoek bij de Tukkers in Albergen.

Zowel het 1e als het 2e draaien in de huidige competitie prima mee. Ook de samenwerking tussen deze teams verloopt uiterst plezierig en constructief. Dit is een prima ontwikkeling en goed voor alle geledingen binnen de club.

Vrouwen 1 heeft zich het afgelopen seizoen keurig gehandhaafd. Helaas zijn een groot aantal speelsters aan het eind van afgelopen seizoen gestopt waardoor er nu nog maar 1 vrouwenteam in de seniorencompetitie deelneemt. Dit team staat momenteel op de 8e plaats in de 3 klasse. Helaas scheiden in deze winterstop de wegen van trainer Martin Bosma en het team.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Elke vereniging, dus ook wij, kan morgen de deuren sluiten wanneer de vrijwilligers zouden besluiten te stoppen. Bergen werk worden er door onze vrijwilligers verzet, dag in, dag uit, jaar in jaar uit. Helaas wordt het steeds lastiger om nieuwe vrijwilligers te vinden, wij stevenen beetje bij beetje af op een vrijwilligerstekort. Wij ontkomen er niet langer aan om op niet zo’n lange termijn vrijwilligerswerk voor onze leden dan wel de ouders ervan verplicht te stellen.

Hierbij zal het in eerste instantie gaan om taken die slechts 1x in de zoveel weken gedaan moeten worden. Deze maatregel zal de wind iets uit zeilen nemen maar het probleem niet in zijn geheel oplossen. Het is namelijk bijzonder lastig vrijwilligers te vinden voor taken die meer verantwoordelijkheid met zich meebrengen en die meer tijd kosten.In dat kader zijn wij ontzettend blij dat het toch gelukt is voor een tweetal intensieve functies nieuwe mensen vinden.

Jan Lohuis is bereid gevonden om de technische zaken binnen het bestuur op zich te nemen. Hij wordt hiermee de opvolger van Erik Posma die in verband met drukke werkzaamheden tijdens de algemene ledenvergadering van 10 november jl. afscheid heeft genomen. Jan heeft vorige week zijn woord gegeven en is meteen vol gas met de technische zaken aan de slag gegaan.

Daarnaast zijn wij blij dat wij met Erik Schapink iemand hebben gevonden die de commerciële taken binnen het bestuur op wil pakken. Jan en Erik, beiden geboren met  SVZW bloed in de aderen, zullen de eerstvolgende algemene ledenvergadering als bestuurslid voorgedragen worden. Met de taken gaan ze direct van start.

Vorig jaar vertelde ik u vanaf deze plaats dat wij met onze leden in gesprek zouden gaan om de lijnen voor de toekomst uit te zetten. Mede door de input vanuit de achterban is gekozen voor de oprichting van een zogenaamd technisch hart. Het  technisch hart draagt zorg voor de verbinding tussen de verschillende geledingen binnen de club en bewaakt de uitvoering van het vastgestelde beleid. Een van de richtpunten in dat beleid is het laten doorstromen van eigen jeugdspelers naar onze 1e selectie. De stap die Wouter Grendelman nu maakt moet ook door andere jongens gemaakt gaan worden. Over de inrichting en de personele invulling van het technisch hart is en wordt met een groep initiatiefnemers uitvoerig gesproken. Het is nu zaak dat de posities daadwerkelijk worden ingevuld. Dan pas kunnen wij echt aan de slag en het verschil gaan maken.

 Vanuit het stichtingsbestuur wordt constructief meegedacht aan deze ontwikkelingen. Gery Schipper en Gerrit Schapink, beiden jarenlang actief binnen het stichtingsbestuur maken plaats voor nieuw bloed. Harold Lohuis en Johan Schipper nemen de plaatsen van Gery en Gerrit in.

Dit is een prima gebaar. Maar nogmaals, echte stappen maken wij pas als we volgens het gekozen plaatje daadwerkelijk aan de slag gaan. Het lijkt mij dat de invulling nog deze maand gestalte moet krijgen.

Wij zijn hier bij elkaar op de nieuwjaarsreceptie, het kalenderjaar is nog maar pas begonnen maar wij zijn alweer bezig met het volgende voetbalseizoen. Onze hoofdtrainer Philip Agteres heeft zijn contract met twee jaar verlengd. En ook de rest van de staf blijft ons volgend seizoen trouw.

Ook is de wederzijdse intentie is uitgesproken om nog minimaal een jaar gebruik maken van de diensten van onze TC jeugd in de personen van Ferdinand van der Veen en Robert Steenbeeke.

De afgelopen week zijn gesprekken met de selectietrainers van de jeugdteams gevoerd, waarbij de inzet om de zaak bij elkaar te houden lijkt te lukken. Kort wil ik een paar punten aanhalen die ik vorig jaar als ambitie voor 2017 had genoemd.

Ik benoemde de nog te plaatsen lichtmast bij veld 4. Op het moment dat de weersomstandigheden het begin vorig jaar toeliet is deze mast geplaatst.

De complete infrastructuur van het dataverkeer binnen ons clubhuis is na aanleg en aansluiting op glasvezel volledig vernieuwd.

Het vastgestelde kledingplan wordt momenteel door een klein comité verder uitgewerkt en nadien uitgerold.

Vorig jaar bracht ik de te spelen wedstrijd van onze 1e selectie tegen de profs van Heracles Almelo onder de aandacht. Deze wedstrijd werd 15 juli jongstleden gespeeld. 6 minuten lang mochten wij van een voorsprong genieten om uiteindelijk met een 1-7 nederlaag van het veld te gaan. Geen schande, maar een leuke ervaring voor onze spelers. De wedstrijd werd goed bezocht en leverde een prima omzet voor de kantine op.

Wellicht heeft u het al gezien en anders gaat u het nog zien. Sinds gisteren is er een nieuwe website in de lucht. Verfrissend en overzichtelijk. Hierbij is het goed om te noemen dat berichten voor de website gestuurd kunnen worden naar webteam@svzw.nl. Xander Dekker, Aron Pouls en René Meijerink pakken deze berichten snel op.

Ook goed om te vermelden dat de verdere communicatie via Facebook verloopt via Gerrit Koers en dat Erik Smalbrugge het Twitterkanaal bedient.

Bijna aan het eind van mijn betoog gekomen wil ik graag vanaf deze plaats een woord van dank aan onze sponsors uitspreken. Net als vrijwilligers zijn sponsors van essentieel belang voor het bestaan van een vereniging.

Ook een woord van dank aan de medewerkers en leerlingen van VSO-school de Brug in Almelo. Leerlingen van deze school maken al jarenlang tot grote tevredenheid onze accommodatie schoon.

Dank ook aan onze supportersvereniging. Afgelopen jaar hebben zij verschillende evenementen georganiseerd. Ik noem de kaartavonden, de thema-feesten, jeugd- en de kerstbingo, Sinterklaasmiddag, jeugdmiddagen, jeugdkamp etc. etc..

Ook dit jaar zitten er alweer verschillende activiteiten in de pen. Volgende week vrijdag om 19.30 uur staat het klaverjassen dat hierboven in de businessruimte gehouden wordt op het programma. Bij deze bent u hiervoor van harte uitgenodigd. U hoort het. De supportersvereniging zit niet stil. En dat geldt ook voor de rest van de vereniging.

In 2018 willen wij verder werken aan een aantrekkelijke vereniging, een vereniging die ook daadwerkelijk verenigt, een vereniging die oog heeft voor de opleiding van de voetballers, een vereniging die daarvoor investeert in begeleiding en trainers, een vereniging waar iedereen op zijn eigen niveau de voetbalsport met plezier kan bedrijven. Met de onverbeterlijke inzet van onze mensen gaat dit zeker lukken. U begrijpt dat wij ons jubileumjaar met vertrouwen tegemoet zien.

Tot slot wil ik u en de uwen een prachtig 2018 wensen, een jaar waarin het u goed mag gaan in alle opzichten. En dat alles wat u gaat doen vooral in goede gezondheid mag doen.

 Ik dank u voor uw aandacht.

 Jan Erik Ter Avest – Voorzitter SVZW