Bezoekers verliezen in bloedstollende eindfase!

Klik hier voor de fotoreportage

Een echte derby daar op sportpark De Koerbelt in Rijssen, die gistermiddag onder nogal natte omstandigheden plaatsvond en onder leiding stond van scheidsrechter F. Berg uit Rotterdam. Gelukkig beschikten de Rijssenaren over een heuse tribune en velen hadden voor alle zekerheid een parapluutje meegenomen. Het publiek was in de eerste tien minuten getuige van een wat zenuwachtig aftastend spel met kansen vooral voor Excelsior, dat zo nu en dan met kunst- en vliegwerk door de Zwaluwen werd uitverdedigd. In de 11e minuut kwam Maarten Jansen een fractie te kort om namens SVZW de bal binnen te glijden, een corner was wat restte. Twee ploegen wilden voetballen, Frank Smit probeerde Excelsior doelman Melvin Koetsier vergeefs te verschalken in de 18e minuut en een minuut later probeerde Tom Smoes via een schwalbe de scheids te misleiden, eveneens zonder succes. De thuisploeg kreeg meer kansen maar maakte ze niet af, zelfs niet in de 27e minuut toen Hielke Penterman de Rijssenaren op voorsprong had moeten zetten maar faalde. Joost Krijns mikte te hoog en in de 35e minuut redde SVZW doelman Jens Veldwachter de vrije trap van Hakim Ezafzafi, zij het met de nodige moeite. Zoals gezegd, twee redelijk aan elkaar gewaagde opponenten in die eerste helft met soms wat flipperkastvoetbal en met een enigszins sterker Excelsior ’31, dat overigens geen kans zag de score te openen. Eerste wissel aan de kant van de gastheren reeds in de 38e minuut: Amanuel Isa verliet het veld voor Michel Gerritsen Mulkes en meteen daarop werd een voorzet van links door Excelsior door alles en iedereen gemist en dus rolde de bal over de zijlijn. En op slag van rust nog een gevaarlijke uithaal van de voet van Tom Smoes, Jens Veldwachter redde knap. Aan de thee derhalve bij een 0-0 ruststand, SVZW kon leven met die stand, menig Rijssenaar dacht daar –uiteraard- anders over…..

 

Na de thee had SVZW trainer Philip Agteres Karlo Borghuis in de kleedkamer achtergelaten, de kersvers getrouwde Deniz Sahbaz was de vervanger. De gasten uit Wierden begonnen scherp aan het tweede bedrijf, stuurden in de 49e minuut Yessin Maskoul weg die een voorzet gaf op Maarten Jansen, wiens schot te slap bleek. Een minuut later probeerde invaller Sahbaz het met een schot en hij mikte te hoog, terwijl de poging van Frank Smit gekraakt werd tot corner. SVZW stond beter in vergelijking met de eerste helft maar ook zij hadden moeite met het verzilveren van de kansen. In de 62e minuut echter was Excelsior dichtbij de openingstreffer via Cem Kose en was het maar goed dat Burak Basut net voldoende ingreep om dat onheil af te wenden. Vlak daarop de eerste gele kaart in deze derby voor Excelsior speler Pim ten Have die probeerde Yessin Maskoul iets te uitbundig af te stoppen.

De daaropvolgende vrije trap door Maarten Jansen belandde in de muur. In de 64e minuut probeerde de rappe Yessin Maskoul zijn geluk nog maar eens, echter  eindigde die poging in het zijnet ten koste van een corner, dat dan nog wel. Een minuut later kregen de Wierdenaren een enorme kans na een verdedigingsfout van Excelsior’31, gescoord werd er wederom niet, ook nu bleef het bij een corner. Datzelfde lot was de kopbal van Frank Smit beschoren in de 72e minuut, nipt naast en corner. Met nog een kwartier op de klok besloot Excelsior train Peter Wesselink tot een tweede wissel: Mirko Zwiers eraf, Stijn Beverdam erin en vlak daarop ontving SVZW verdediger John Lubbers terecht een gele kaart, ook in dat opzicht nu dus een gelijke stand. In de 80e minuut nog een kans voor spits Maarten Jansen, een doelpunt leverde het opnieuw niet op. Laatste wissel bij de Rijssenaren in de 83e minuut: Hakim Ezafzafi maakte plaats voor Yilber Haverslag, kennelijk een populaire speler bij de Rijssense aanhang. En terwijl de meeste toeschouwers zich min of meer bij een 0-0 eindstand hadden neergelegd, ging de Wierdense defensie in de 88e minuut wel heel erg knullig in de fout en was het de geheel onzichtbare Hielke Penterman die zijn club op 1-0 zette.

Vreugde alom op De Koerbelt maar die bleek van wel erg korte duur, want SVZW maakte vanaf de aftrap meteen de gelijkmaker via Frank Smit en toen werd het terug stil op het fraaie sportpark daar in Rijssen. Echter, de koek was nog niet op, want in blessuretijd (91e) wist de thuisploeg alsnog de overwinning naar zich toe te trekken, matchwinnaar Cem Kose was de gelukkige. Wat een slotfase zeg, drie doelpunten binnen twee minuten terwijl een 0-0 eindstand verwacht leek. Grote vreugde daarom in Rijssen bij deze eindstand van 2-1, waar een gelijkspel de verhoudingen juist zou hebben weergegeven. Volgende week zaterdag ontvangt SVZW op Het Lageveld de mannen van SDC Putten, aanvang daar om 14.45 uur.

Gerhard Nijmeijer

Opstelling SVZW:
Veldwachter, Kamperman Leferink, Wensing, Lubbers, Basut, De Jong, Woesthuis, Borghuis (46e Sahbaz), Smit, Maskoul en Jansen.

Doelpuntenmaker SVZW:
89e minuut      Frank Smit      1-1