Brielle – SVZW 2 – 1

SVZW vindt haar Waterloo roemloos in Brielle

Na de ruime winst vorige week tegen Berkum, stond gisteren de tweede wedstrijd in deze nacompetitie op het programma en wel in en tegen VV Brielle op het fraaie sportpark Geuzenpark aldaar. De leiding ervan was in handen van scheidsrechter R.W. de Wit en de thuisploeg had geen andere keus dan te winnen om verder te komen, SVZW had aan winst of een gelijkspel voldoende om zich te plaatsen voor de laatste twee ontmoetingen om aldus verder verblijf in de hoofdklasse C veilig te stellen. De gasten begonnen onstuimig en fel, reeds in de 2e minuut schoot Omar Kavak namens SVZW een vrije trap recht in de handen van keeper Merrick Leijnse en die had in een hoek gemoeten. SVZW, in die beginfase duidelijk de sterkere, moest wel oppassen voor de snelle counters van Brielle, de spitsen waren technisch begaafd en snel. Zo mocht Jeffrey Duijnstee in de 10e minuut zomaar opstomen en moest uiteindelijk SVZW doelman Raymond Beukeveld ingrijpen om verder onheil te voorkomen. SVZW bleef de aanvallende ploeg in dat eerste kwartier, maar schiep zichzelf geen kansen. Dat deden de gastheren in de 16e minuut wel en tegen de verhouding in scoorde Joel da Veiga Martins de 1-0 na een fraai opgezette aanval. Dat was slikken, maar tijd genoeg over om die tegenvaller recht te zetten. Dacht iedereen. Aanvoerder Marvin Godschalk liet een vlammend schot los in de 22e minuut, dat maar net voorlangs ging en nog geen minuut later ging het schot van Jeffrey Duijnstee gelukkig voor SVZW over het Wierdense doel. Na die 1-0 raakten de Zwaluwen volledig van het padje, doelman Beukeveld redde in de 24e minuut ternauwernood een schot van Bjorn Wagenaar ten koste van een corner. Brielle rook kansen en was levensgevaarlijk in de counter dat steeds voor tumult in de Wierdense defensie zorgde en daar ook verwarring stichtte. In de 36e minuut opnieuw een poging van Wagenaar die zijn lob naast zag gaan. En wat te denken van de actie van Duijnstee in de 40e minuut die zo maar mocht doorgaan en schieten, Beukeveld redde. In de 41e minuut dan eindelijk een tegenaanval van de Wierdenaren via Kevin Aman over links, wiens voorzet Hielke Penterman op maat bereikte, maar ook dit keer was Penterman voor de zoveelste keer dit seizoen niet in staat om de opgelegde gelijkmaker binnen te werken, het bleef bij die 1-0. En in de 44e minuut was het op een haar na 2-0, de inzet van Duijnstee ging maar een fractie naast het Wierdense doel. Verdiende ruststand derhalve 1-0 voor de Briellenaren.

In de rust was bij SVZW Machiel van Keulen in de kleedkamer achtergebleven en vervangen door Frank Eulderink. Na drie minuten in dat tweede bedrijf stond het bijna 2-0, het bleef bij een corner. Het meegereisde publiek uit Wierden verwachtte dat hun ploeg na rust orde op zaken zou stellen, maar vooralsnog leek het daar in het geheel niet op, het spel was onthutsend zwak en de eerste gele kaart was voor Nick de Graaf van SVZW. Niets lukte meer, men kreeg langs de lijn de indruk dat de Wierdenaren niet beseften welke belangen erop het spel stonden en in de 54e minuut was het logisch gevolg de 2-0 door –wie anders- de oh zo gevaarlijke Jeffrey Duijnstee. SVZW trainer Erik Assink haalde daarop de niet in de wedstrijd zittende Aman eraf ten faveure van Maarten Jansen, de tweede wissel bij de gasten. In de 65e minuut wisselde Brielle trainer Ben Spork eveneens en haalde aanvaller en uitblinker Duijnstee naar de kant, hij werd vervangen door Erikson Santos Oliveira, de geuzennamen waren alom aanwezig. Pech voor Penterman in de 69e minuut toen zijn inzet net niet over de doellijn verdween, ook hij speelde ver onder de maat hetgeen het hele seizoen eigenlijk al zo was. Laatste wissel aan SVZW zijde: Erik Assink haalde de zwaar teleurstellende Hielke Penterman uit zijn “lijden” en bracht good old Jordi Holtkamp als aanzwenger binnen de lijnen in een ultieme poging om nota bene via hem de ploeg uit hun slaap te halen. En de Wierdenaren probeerden het wel, zoals via Omar Kavak in de 73e minuut middels een schot dat naast ging en een schot even later door Holtkamp en een klemvaste prooi bleek voor doelman Leijnse, echter het vertrouwen ontbrak te enen male. Tweede wissel bij Brielle: Bjorg Wagenaar werd vervangen door Gijs van den Ende in de 78e minuut. Niet geheel duidelijk voor uw verslaggever was of er nu wel of niet een gele kaart gegeven werd voor Omar Kavak in de 84e minuut, we laten het maar zo. Derde wissel bij de gastheren in de 87e minuut, toen Djoemian Sarkam mocht douchen en zijn vervanger Jordie de Groot bleek te zijn. Zowaar dan toch nog een tegendoelpunt in de 88e minuut, toen invaller Maarten Jansen bekeken diagonaal binnen kopte, 2-1 dus. Een minuut later van dezelfde speler een diagonaal schot dit keer en dat was bijna raak, de bal rolde voorlangs. Het slotoffensiefje werd te laat ingezet, Bas Woesthuis kreeg nog geel en de vrije trap van Omar Kavak belandde op de vuisten van doelman Merrick Leijnse. Het laatste wapenfeit was voor de scheids die na ruim 90 minuten een einde aan het lijden van de Wierdenaren maakte. Einduitslag 2-1, daar waar een gelijkspel voldoende zou zijn geweest en ook had moeten zijn. En waar we aan het begin van deze jaargang uitgingen van meedoen aan de top, degradeerden we gistermiddag roemloos naar de eerste klasse van het zaterdag amateurvoetbal, SVZW volledig onwaardig en een vreselijke domper voor een ieder die de Zwaluwen een warm hart toedraagt. Tot volgend seizoen dus maar in een poging om zo snel mogelijk terug te keren naar het niveau waar SVZW hoort en dat is in de Hoofdklasse, hoewel niet iedereen dat met me eens zal zijn.

Hoe dan ook, goede zomer gewenst

Gerhard Nijmeijer

Opstelling SVZW: Beukeveld, De Graaf, Lubbers, Zwiers, Van Keulen (45e Eulderink), Borghuis, Penterman (70e Holtkamp), Wensing, Aman (55e Jansen), Kavak en Woesthuis.